IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch предупреждава за реформата на жилищното финансиране в САЩ

Fannie Mae и Freddie Mac да продължат да доминират американския пазар на жилищно финансиране в краткосрочен план

11:37 | 01.03.13 г.
Fitch предупреждава за реформата на жилищното финансиране в САЩ

Печалбите и доминиращото положение на американските държавни ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac ще ограничат мотивацията на политиците да ги разформироват, се посочва в доклад на рейтинговата агенция Fitch Ratings, цитиран от Financial Times.

Предупреждението бе отправено на фона на отслабващото желание на властите във Вашингтон да трансформират държавните компании в частни.

Преди две години администрацията на президента Барак Обама очерта три варианта за реформа на държавното участие във финансирането на сделките с жилищни имоти. Оттогава политиците определиха условията, които трябва да бъдат изпълнени в американската система за жилищно финансиране, но конкретен план липсва. Въпреки внесените законопроекти за разформироването на Fannie Mae и Freddie Mac и новата система за финансиране на жилищните ипотеки, по приемането им няма никакъв напредък.

На фона на възстановяването на жилищния сектор в САЩ Fannie Mae и Freddie Mac се радват на рекордни печалби благодарение на покачващите се цени и по-строгите правила за поемане на задължения, които намалиха броя на фалитите. По-рано тази седмица Freddie Mac отчете печалба от 4,5 млрд. долара през четвъртото тримесечие на миналата година и повиши прогнозата си за цялата 2012 г. до 11 млрд. долара. През 2011 г. дружеството регистрира нетна загуба от 5,3 млрд. долара.

Очаква се в годишния си бюджет, чието публикуване предстои в рамките на идните няколко седмици, Белият дом да заяви, че Fannie Mae и Freddie Mac ще са достатъчно печеливши през следващите години, за да започнат да подпомагат усилията за намаляване на федералния бюджетен дефицит, твърдят анализатори.

В тази ситуация реформирането им по начин, при който печалбите им няма да отиват при американските данъкоплатци, ще бъде сметнато за мярка, която би увеличила дефицита. Това би могло да премахне нуждата от реформа според някои законодатели, които настояват да се намали участието на държавата при гарантирането на жилищните ипотеки.

В доклада си Fitch посочва, че фактът, че Fannie Mae и Freddie Mac продължават да играят ключова роля при жилищното финансиране ограничава политическата мотивация за реформи. Според рейтигновата агенция несигурността около предложените правила за практиките в кредитирането и банковия капитал "продължава да е сериозна спънка, а частният апетит към ипотечните активи вероятно ще остане слаб", което е още една причина Fannie Mae и Freddie Mac да продължат да доминират американския пазар на жилищно финансиране в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още