IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай продължават да вървят нагоре

През февруари е отчетен ръст на цените за девети пореден месец

10:18 | 01.03.13 г.
Цените на новите жилища в Китай продължават да вървят нагоре

Цените на новите жилища в Китай през февруари са се повишили за девети пореден месец, което засили опасенията, че правителството може да обяви нови мерки за затягане на пазара, предаде Bloomberg.

Спрямо януари жилищата са поскъпнали с 0,8% до средните 9 893 юана (1 590 долара)/кв. м, според данни на собственика на най-големия уебсайт в страната SouFun Holdings. На годишна база ръстът е с 2,5%. Изчисленията се базират на наблюдения в 100 града.

Най-силно е повишението в източния град Чаншу, провинция Дзянсу - с 4,1%. В столицата Пекин цените са нараснали с 1%, а в Шанхай - с 1,3% спрямо януари.

"Рисковете правителството да наложи още мерки за затягане се увеличават", отбелязва Джонсън Ху, анализатор от CIMB-GK Securities Research в Хонконг. "Това обаче ще е постепенен процес, а цените на жилищата ще продължат да вървят нагоре през следващите месеци", допълва той.

Около политиките на Пекин в сектора на имотите продължава да витае несигурност заради случващото се веднъж на десет години предаване на властта, което предстои през следващите две седмици. Премиерът Уън Дзябао ще бъде заменен на премиерския пост от Ли Къцян на годишното събрание на китайския парламент, което започва на 5 март.

Миналия месец Уън заяви, че градовете с прекомерно бързо повишение на цените на жилищата трябва да незабавно да наложат ограничения върху покупките. Предстои обаче да се види каква политика ще провежда неговият наследник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още