IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се бавно съживяване на сектора на имотите в Гърция

Страната се нуждае от големи проекти, ако иска да излезе от икономическата криза

12:45 | 28.02.13 г.
Очаква се бавно съживяване на сектора на имотите в Гърция

Темпото на свиване на гръцкия пазар на имоти се е забавило през 2012 г., а експерти и анализатори от бранша смятат, че страната може да успее да постигне устойчив ръст в сектора още през тази година, пише онлайн изданието Property Abroad.

Прогнозите за положителна 2013 г. не се базират просто на проявлението на ефектите от икономическите реформи. Политиките, целящи да възстановят доверието на инвеститорите и да подпомогнат растежа на пазара в бъдеще, също играят сериозна роля за възстановяването на Гърция.

Въпреки че краткосрочните цели на сектора на недвижимите имоти в страната не обещават възстановяване на инвеститорското доверие в близко бъдеще, дългосрочните резултати се очаква да са добри. Продажбите на по-малки и по-неатрактивни имоти ще се запазят на нивата от миналата година, на пазарът на луксозни имоти предлага отлични възможности за добра доходност, отбелязва изданието.

В същото време строителната индустрия вероятно ще остане слаба най-малко още две години, като съживяване се очаква едва през 2014 г. Темпото на промяна на икономиката обаче не изключва и по-бързо от очакваното възстановяване.

Гърция като цяло има репутация на държава с трудни условия за бизнес поради голямата бюрокрация и корупцията. Правителството обаче направи предложение да бъдат премахнати пречките пред чуждестранните инвеститори в сектора на имотите и да бъдат облекчени регулациите. Страната се нуждае от големи проекти, ако иска да излезе от икономическата криза.

Предложенията, направени от правителството в Атина, имат шест цели: опростяване на процедурите с цел привличане на чуждестранни инвестиции и осъществяване на инвестиционни планове; допълнителни инициативи за привличане на инвестиции; засилване на прозрачността и контрола върху законите, свързани със строителството; реформиране и развитие на крайбрежните райони; осигуряване на ликвидност, особено за средните и малки предприятия; подобряване на институционалната рамка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още