IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски инвеститори движат пазара на логистични площи в Европа

На основните пазари в Западна Европа търсенето остава силно, а в Източна Европа водещи позиция отново заемат Русия и Полша

11:40 | 28.02.13 г.
Американски инвеститори движат пазара на логистични площи в Европа

Инвеститорите от САЩ са били основният двигател на пазара на логистични имоти в Европа през миналата година, като на тях се падат близо 1/3 от всички сделки, посочва се в нов доклад на Colliers International, цитиран от онлайн изданието Property EU.

Със сделки за индустриални и логистични имоти за над 3,5 млрд. евро те са най-голямата група трансгранични купувачи на Стария континент, като основно вниманието им е насочено към Великобритания.

Като цяло през 2012 г. в района на Европа, Близкия изток и Африка са сключени сделки с логистични имоти за 12 млрд. евро.

Великобритания продължава да е най-ликвидният пазар на инвестиции в логистични имоти в Европа (43% от общите инвестиции), следван от Германия и Франция.

Едно от водещите събития през миналата година бе и първото придобиване в сектора от страна на норвежкия суверенен фонд, който купи половината от портфейл чрез джойнт венчър с Prologis.

Очакванията на Colliers са пазарът да остане стабилен през тази година. "При липсата на спекулативни проекти пазарът ще продължи да се характеризира с дисбаланс между предлагането и търсенето. Предварителните договори за наем и проектите, осъществени според специфичните изисквания на клиентите, ще представляват сериозен дял от пазара", прогнозират от дружеството.

Наемите на първокласните имоти остават почти без промяна на повечето пазари. В Югоизточна Европа спадът продължава, като търсенето там се ограничава от слабите икономически резултати.

В същото време на основните пазари в Западна Европа нивата на търсенето продължават да са добри, а в Източна Европа водещи позиция отново заемат Русия и Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още