IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В САЩ се връщат към джъмбо ипотеките

В момента този тип заеми за покупка на жилище са в основата на оживлението на пазара на луксозни имоти в страната

14:04 | 27.02.13 г.
В САЩ се връщат към джъмбо ипотеките

Джъмбо ипотеките в САЩ – ипотеките над 417 хил. долара, които не се гарантират от държавните итопечни агенции, отново набират скорост, сочат данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти, цитирана от Ройтерс.

В разгара на кредитната криза тези ипотеки почти изчезнаха от пазара, но в момента са в основата на оживлението на пазара на луксозни имоти в Щатите.

През миналата година продажбите на имоти на стойност между 750 хил. и 1 млн. долара са нараснали с 38,1% на годишна база, а тези на имоти, струващи над 1 млн. долара - с 25,7%, показва статистиката на организацията.

За четирите седмици до 22 февруари новоотпуснатите джъмбо ипотеки са регистрирали ръст от 60% на годишна база, сочат изчисления на Mortgage Daily.

Кредитният пазар се стабилизира през последната година и кредиторите, които предоставят подобни големи заеми само на най-висококвалифицираните кандидати, гледат на джъмбо ипотеките като на източник на сериозни печалби.

Инвеститорите на вторичните пазари също започват да възвръщат апетита си към тези сравнително високодоходни заеми. Освен това някога скъпите джъмбо ипотеки в момента се предлагат при лихви, които са съвсем малко по-високи от тези по конвенционалните ипотечни кредити.

Експерти в момента се питат дали пазарът на джъмбо ипотеки може да достигне размерите си отпреди кризата без вторичният пазар да се е възстановил напълно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още