IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в имоти в Кипър - все по-рискови

Влошаването на пазара на имоти е свързано с влошаването на икономическите перспективи и нарастващата несигурност в еврозоната

16:15 | 26.02.13 г.
Инвестициите в имоти в Кипър - все по-рискови

Жилищните бизнес имотите в Кипър са все по-рискови инвестиции, се посочва в доклад на Кралския институт на дипломираните оценители (RICS), цитиран от онлайн изданието PropertyWire.com.

Влошаването на пазара на имоти е свързано с влошаването на икономическите перспективи и нарастващата несигурност в еврозоната. Това доведе до забавяне на ипотечното и корпоративното кредитиране в страната, както и до ръст на безработицата.

През 2012 г. почти не е имало значими инвестиционни сделки с имоти в Кипър, освен продажбата на няколко наистина луксози имота в района на Лимасол, отбелязват експертите.

Имотите – и бизнес, и жилищните - все по-често се разглеждат като рискови активи. Дори местните купувачи се оттеглиха от пазара, което влошава перспективите пред него, се отбелязва в доклада на организацията.

Индексът на цените на имотите в Кипър, изчисляван от RICS, е регистрирал рекордни спадове във водещите градски райони на страната, като къщите поевтиняват със значително по-бързи темпове. Най-засегнати от тази тенденция са имотите в Никозия и Ларнака.

Данните сочат, че средно за Кипър цените на апартаментите са паднали с 0,4% през последното тримесечие на годината спрямо предходното, а на къщите – с 1,1%. При търговските имоти е отчетен спад от над 7 на сто, при офисите – 3,3%, а при индустриалните имоти – 2,8%.

През последните три месеца на миналата година спрямо последното тримесечие на предходната година цените на апартаментите са се понижили с 6,4%, на къщите – с 6,7%, на търговските имоти – с 15,1%, а на офисите и индустриалните имоти – с по 10,8%.

Наемите в Кипър също падат за всички видове имоти, като при офисите понижението вече надвишава 13 на сто, показват още данните.

Отчита се и рязък спад на издадените разрешителни за строеж.

Засега обаче паралелната редукция на капиталовите стойности и наемите поддържа доходността от инвестициите в имоти на относително стабилни равнища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още