IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти в Хонконг посегнаха и на хотелите

Откакто властите в Хонконг въведоха последния кръг от мерки за охлаждане на пазара, инвеститорите наливат пари във всичко - от паркинг места до магазини

13:41 | 22.02.13 г.
Инвеститорите в имоти в Хонконг посегнаха и на хотелите

Фрустрирани от зашеметяващо високите цени на жилищата в Хонконг, инвеститорите се насочват към нещо ново: хотелските стаи, пише Wall Street Journal.

През тази седмица новината, че местната строителна компания Cheung Kong продава всички 360 апартамента в хотела си "Apex Horizon", накара стотици купувачи буквално да се наредят на опашка. Всички апартаменти бяха продадени, което донесе на компанията, контролирана от местния милиардер Ли Кашин, близо 181 млн. долара.

Апартаментите с две спални се продаваха на цени, започващи от 425 000 долара - добра цена за района, въпреки правилата, забраняващи да бъдат преобзавеждани и променяни. "Всички бяха купени като инвестиция", твърди Анди Джим от Ricacorp Properties, като допълва, че спекулантите търсят евтини възможности.

Продажбите в "Apex Horizon" идват на фона на държавните усилия да се овладее ръста на пазарът на имоти, след като цените на жилищата нараснаха двойно от края на 2008 г. През октомври лидерът на изпълнителната власт Лун Чун-ин въведе най-драконовските мерки върху сделките в града до момента.

Тъй като хотел "Apex Horizon" е бизнес имот, купувачите не дължат въведените допълнителни данъци.

Въпреки това според Винсънт Хо, вицепрезидент на Хонконгския институт на оценителите на имоти, купувачите се впускат в една неясна законова територия и се излагат на риск от евентуално съдебно преследване. Няколко местни политици също изразиха подобни опасения.

Купувачите на апартаменти в хотели, които ги ползват като постоянни жилища, са изложени на риск от глоба в размер на 13 000 долара и ги грози и затвор до две години.

Според Хо за правителството ще е трудно да прецени дали собствениците използват хотелските стаи за подобни цели.

Откакто властите в Хонконг въведоха последния кръг от мерки за охлаждане на пазара, инвеститорите наливат пари във всичко - от паркинг места до магазини, както и в промишления сектор. През последното тримесечие на 2012 г. броят на сделките, при които купувачите придобиват отделни части от сграда, е достигнал най-високото си ниво от 1999 г., сочат данни на Colliers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още