IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на ипотечни деривати в САЩ се засилва

Частните емитенти се завръщат на пазара, доминиран от държавните ипотечни агенции

14:18 | 21.02.13 г.
Пазарът на ипотечни деривати в САЩ се засилва

Група частни емитенти засилват продажбите на ценни книжа, обезпечени с американски жилищни ипотеки, без да чакат нови регулации на пазара на жилища и секюритизацията, пише Financial Times.

Въпреки че пазарът на ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки, в САЩ е доминиран от американските държавни агенции, гарантиращи повечето заеми за покупка на жилища в страната, една малка група от финансови компании купува и секюритизира ипотеки, които не се квалифицират за тази федерална подкрепа.

През тази седмица на инвеститорите бяха предложени още две сделки - от Redwood Trust и Bayview Opportunity Fund, като по този начин броят им от началото на годината достигна шест. JPMorgan Chase също планира да се завърне на пазара този месец.

Общо от началото на 2013 г. са продадени ипотечни деривати за 2,4 млрд. долара спрямо 6 млрд. долара за цялата 2012 г., сочат данни на Standard & Poor's. Анализаторите очакват още емитенти да излязат на пазара през тази година и започват да се питат дали прогнозите от 12-15 млрд. долара за цялата година не са твърде ниски.

"Дори и без регулаторни промени сме свидетели на това как частният пазара нараства", отбелязва Брайън Ланкастър от Royal Bank of Scotland. "На редица жилищни пазари в САЩ се наблюдава стабилизация", допълва той.

Въпреки това частните продажби на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, остават малки в сравнение с размера им по време на жилищния бум. Емисиите надхвърлиха 700 млрд. долара през пиковите 2005 и 2006 г.

В момента частните емисии на ипотечни деривати се сформират основно от ипотеки, които са твърде големи, за да бъдат гарантирани от държавните ипотечни агенции Fannie Mae и Freddie Mac. Ограниченията за размера при тях варира между 417 хил. долара и 625 хил. долара в зависимост от местоположението на имотите.

Що се отнася до секюритизацията, бъдещето остава доста несигурно. Регулаторните органи в момента обмислят правила, които ще разделят ипотеките на различни видове, някои от които ще предоставят на кредитополучателите по-големи права от други, а други ще трябва да останат в балансите на кредиторите, вместо да бъдат секюритизирани.

Бъдещето на Fannie Mae и Freddie Mac, които бяха национализирани по време на кредитната криза, също остава нерешено, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още