IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат рекордни инвестиции в офиси в Русия през последното тримесечие на 2012 г.

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти достига 1,73 млрд. долара

11:05 | 21.02.13 г.
Отчитат рекордни инвестиции в офиси в Русия през последното тримесечие на 2012 г.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Русия е достигнал 1,73 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2012 г., сочат данни на компанията CBRE, цитирани от онлайн изданието Europe Real Estate.

Най-популярен през миналата година е бил офис секторът, където общо за годината инвестициите възлизат на 2,6 млрд. долара, или 52% от общите обеми на регистрираните вложения. По абсолютна стойност инвестициите в офиси бележат рекорд.

Най-големите купувачи на офиси са утвърдени местни инвеститори, които продължават да разширяват портфейлите си в центъра на Москва. Чуждестранни инвеститори са придобили активи на обща стойност 345 млн. долара, или 13% от общите инвестиции в сектора.

Общо за всички сектори инвестициите за 2012 г. възлизат на 4,98 млрд. долара, или с 22% под рекордните нива, отчетени през предходната година. Трябва да се отбележи обаче, че ако всички сделки, по които през миналата година са започнали преговори, бяха сключени, 2012 г. щеше да отчете нов рекорд на инвестициите.

Общо в търговски имоти през миналата година са вложени 1,38 млрд. долара, или около 28% от инвестициите в бизнес имоти като цяло. Почти всички големи сделки в сектора са били за продажба на дялове.

На трето място по размер на инвестициите се нареждат хотелите с общо 665,7 млн. долара, или 13% от инвестициите в бизнес имоти през 2012 г. Повечето сделки и тук представляват продажба на акции от държавата.

На складовете и промишлените имоти се падат 305 млн. долара, или 6% от общите инвестиции в бизнес имоти.

Над 90% от инвестиционната активност през 2012 г. е била съсредоточена в Москва. От 391 млн. долара, инвестирани в бизнес имоти в регионите, 364 млн. долара са били вложени в търговски имоти, а 27 млн. - в други имоти. Най-популярните дестинации са Санкт Петербург, Ростов на Дон и Нижни Новгород.

От CBRE очакват през 2013 г. цените да продължат да се покачват, като инвеститорите вероятно ще останат съсредоточени върху търговските имоти и офисите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още