IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централното правителство в Китай поиска нови мерки за затягане на жилищния пазар

Градовете с прекомерно бързо темпо на растеж на жилищните цени трябва незабавно да наложат нови ограничения за сделките с жилища, настоява Пекин

10:50 | 21.02.13 г.
<p>
	Пазарът на имоти в Китай отново тръгна нагоре през втората половина на миналата година. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пазарът на имоти в Китай отново тръгна нагоре през втората половина на миналата година. Снимка: Ройтерс

Китай е наредил на местните власти да предприемат решителни мерки за ограничаване на спекулациите в имотния сектор и овладяване на резкия ръст на пазара, след като през миналия месец цените отчетоха най-високото си повишение от две години насам, предаде Bloomberg.

Градовете с прекомерно бързо темпо на растеж на жилищните цени трябва незабавно да наложат нови ограничения за сделките с жилища, ако вече не са го сторили, се посочва в изявление на Държавния съвет, оглавяван от премиера Уън Дзябао.

Столиците на провинциите и общините, които се отчитат директно пред централното правителство, трябва да публикуват годишни цели за контрол на цените, за да поддържат разходите за нови жилища стабилни, се казва още в документа.

Китай започна да въвежда мерки за ограничаване на цените на имотите още преди три години. За първи път бе въведен и имотен данък в Шанхай и Чунцин. В официалното изявление след срещата на Държавния съвет, цитирано от изданието South China Morning Post, се посочва, че подобен данък може да бъде наложен в цялата страна.

През септември миналата година данъчните власти също обявиха, че големите градове ще последват примера на Шанхай и Чунцин, където налогът в размер на 0,5-1,2% бе въведен през февруари 2011 г.

Пазарът на имоти в Китай отново тръгна нагоре през втората половина на миналата година на фона на засиленото търсене от страна на купувачи, притеснени, че цените се покачват въпреки ангажимента на властите да запазят мерките за контрол на сектора. Миналия месец жилищата поскъпнаха с 1% спрямо декември, което бе най-силното повишение от януари 2011 г. насам.

"Инвеститорите все още се притесняват, че през идните няколко месеца ще бъдат въведени нови мерки за затягане", отбелязва анализаторът от BOC International China Ltd. в Шанхай Тиен Шъсин.

"Онова, което заяви Уън, е малко или много повторение на сегашните политики, но хората се интересуват повече какво ще направи новият премиер на пазара на имоти", допълва той. През март Ли Къцян ще замести Уън Дзябао на премиерския пост.

Междувременно Financial Times съобщи, че рейтинговата агенция Standard & Poor's е повишила перспективата пред жилищния сектор на Китай от отрицателна на стабилна на фона на силните продажби и стабилното финансиране за строителните фирми.

Анализаторите от компанията очакват през тази година цените на жилищата в страната да нараснат с 5%, което не е прекомерен ръст. "Ето защо не смятаме, че правителството драстично ще затегне или облекчи мерките за контрол на имотния бранш през тази година. Възможно е обаче някои мерки да бъдат леко адаптирани, ако темпото на повишение на цените се ускори", допълват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още