IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар създава фонд за инвестиции в проблемни имоти

Новият фонд ще се опита да набере 3 млрд. долара от продажба на акции на катарски граждани

14:31 | 20.02.13 г.
Катар създава фонд за инвестиции в проблемни имоти

Катар обяви, че създава инвестиционен фонд за 12 млрд. долара, който ще купува проблемни имоти в чужбина. Целта е акциите в новото дружество да бъдат продадени на катарски инвеститори в рамките на няколко седмици, предаде Bloomberg.

Qatar Holding LLC, поделение на суверенния фонд на емирството, ще внесе 3 млрд. долара от активите си в новата компания, която ще носи името Doha Global Investment.

Новият фонд ще се опита да набере 3 млрд. долара от продажба на акции на катарски граждани. Първичното публично предлагане се планира да бъде проведено през май или юни.

Катар търси възможности за придобиване на активи по целия свят в опит да намали енергийната си зависимост.

Qatar Holding сключи споразумение с Credit Suisse през ноември за създаване на компанията за управление на активи Aventicum Capital Management с цел засилване на инвестициите на нововъзникващи пазари. Джойнт венчърът ще работи от две централи, като поделението в Доха ще е съсредоточено върху региона на Близкия изток, Турция и други нововъзникващи пазари.

Базираната в Цюрих банка помага на Катар за учредяването и на новия фонд.

Фондът ще инвестира в разнообразни активи, включително имоти, облигации и акции, и ще изплати дивидент в размер на най-малко 5% през първата си година.

Въпреки че първичното публично предлагане ще бъде отворено само за катарци, компанията все още не е решила дали на чуждестранни инвеститори ще бъде дадена възможност да инвестират в дружеството на по-късен етап на вторичния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още