IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската компания за имоти Reyal Urbis поиска производство по несъстоятелност

Заради отказа на банките в страната да рефинансират дългове, свързани с имоти, се очакват и други ликвидации

13:55 | 20.02.13 г.
Испанската компания за имоти Reyal Urbis поиска производство по несъстоятелност

Испанската компания за недвижими имоти Reyal Urbis е подала молба за откриване на производство по несъстоятелност, предаде Ройтерс.

Десетки компании за имоти вече се сринаха в Испания, където цените на жилищата са с около 40% под пиковите равнища от 2007 г. До неотдавна обаче местните банки рефинансираха дългове за милиарди евро с надеждата за обрат в икономиката.

Според банкери сега ликвидациите са по-вероятни на фона на продължаващия спад на цените и заделените от кредиторите средства за покриване на загубите.

Национализираните банки вече намалиха експозицията си към проблемни имотни активи, като ги прехвърлиха в т. нар. "лоша банка", която заяви, че няма да рефинансира дългове. Банката бе създадена от правителството в Мадрид като част от европейския спасителен заем за 40 млрд. евро за испанския банков сектор през миналата година. Именно тя е най-големият кредитор на Real Urbis.

Reyal Urbis бе сформирана през 2007 г. в разгара на имотния бум в Испания, когато Reyal придоби Urbis от испанската банка Banesto, създавайки една от най-големите компании за недвижими имоти в страната. В крайна сметка през 2008 г. Banesto изкупи активи за 400 млн. евро, за да подпомогне вече така или иначе затруднения финансово строител.

Reyal Urbis се ръководи и е 70% собственост на строителния магнат Рафаел Сантамария Триго. Към септември миналата година компанията е имала дългове за 3,6 млрд. евро. Общите задължения, включително към доставчици и за данъци, възлизат на 4,3 млрд. евро.

Освен “лошата” банка, на която компанията дължи 785 млн. евро, сред останалите кредитори са най-голямата испанска банка Santader с 550 млн. евро, BBVA със 120 млн. евро и Banco Popular с 220 млн. евро. Barclays продаде 450 млн. евро от своя дълг на американския хедж фонд Appaloosa, а на Royal Bank of Scotland се дължат 300 млн. евро.

Reyal Urbis, която през юни 2012 г. оцени портфейла си от имоти на 4,2 млрд. евро, обяви, че ще продължи да работи според испанските закони. Предстои молбата за откриване на производство по несъстоятелност да отиде в съда, който ще реши дали да бъдат назначени синдици на дружеството.

Процедурите в съда могат да отнемат години и ще завършат или с ликвидация на активите на компанията, или с план за оздравяване на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още