IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темповете на растеж на глобалния пазар на офиси се забавят

Възстановяването се поддържа главно от водещите световни пазари

08:50 | 20.02.13 г.
Темповете на растеж на глобалния пазар на офиси се забавят

Наемите на офис площи в глобален план са продължили да нарастват бавно през последните три месеца на миналата година заради напрегнатата икономическа обстановка, сочат данни на консултантската компания CBRE.

Възстановяването се поддържа главно от водещите световни пазари, където се регистрира подобрение на темповете на усвояване на площите и на нивото на заетост на фона на затегнатото предлагане.

Глобалният индекс, който се изчислява на базата на наемите на офиси, е нараснал с 0,3% през последното тримесечие на годината спрямо предходното и с 1% на годишна база, сочат данните на компанията.

Наблюдават се обаче сериозни регионални различия при темповете на растеж. В Америка например индексът е регистрирал повишение от 1,6% спрямо предходното тримесечие и с 4% на годишна база, движен основно от възстановяващия се пазар в САЩ.

Същевременно наемните нива в Азиатско-тихоокеанския регион отбелязват лек спад за второ поредно тримесечие през последните три месеца на миналата година. На годишна база също е отчетено слабо понижение – от 0,3%, което обаче е първото от 2010 г. Наблюдава се значително забавяне на наемната активност в региона, с малки изключения.

В Европа също се наблюдава лек спад на наемните нива през последните три месеца на миналата година за второ поредно тримесечие заради нестабилната икономическа среда, което се е отразило негативно и на активността на европейските пазари. В сравнение със средното 10-годишно ниво активността в Мадрид, Рим, Барселона и Ротердам например се е забавила значително през последните три месеца на миналата година.

Подобни тенденции се отчитат и при капиталовите стойности – темповете на ръст в Америка значително изпреварват тези в Азия, а в Европа е регистриран спад.

Очакванията на експертите са през тази година активността на пазара на офиси в глобален мащаб да се подобри заради стабилизирането на икономиката и желанието на инвеститорите да поемат по-големи рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още