IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е първа в ЕС по месечен спад на строителството през декември

Трети сме по годишно понижение на индекса на строителната продукция, сочат данни на Евростат

15:41 | 19.02.13 г.
България е първа в ЕС по месечен спад на строителството през декември

България е първа в Европейския съюз (ЕС) по месечен спад на строителството през декември и трета – по годишен, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

През декември спрямо ноември беше отчетен спад от над 10 на сто на строителната продукция у нас, а спрямо декември предходната година – над 15 процента, при средно месечно понижение в еврозоната и ЕС от по 2,7% и годишно от съответно 4,8% и 8,5%.

По месечен спад на индекса на строителната продукция след нас се нарежда Полша с отчетено понижение от 10,1%, а трета е Германия с понижение от 8,9%.

На другия полюс са Словения, Унгария и Швеция, където е регистрирано месечно повишение на строителната продукция от съответно 7,2%, 3,4% и 3,3%.

По годишен спад в строителния сектор през декември ни изпреварват Полша, където е измерено понижение от 23,7%, и Португалия – с -18,2%.

След нас се нарежда Великобритания с понижение на строителната продукция от 15 на сто, следвана от Чехия (-14,2%) и Холандия (-11,1%).

Най-силен годишен ръст на строителната продукция в ЕС през декември е отчетен в Швеция (5,2%) и Испания (4,5%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още