IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местните власти в Китай пак започнаха да затягат пазара на имоти

Централната банка на Китай също може да въздейства на пазара, тъй като започна да изтегля пари от пазара

12:25 | 19.02.13 г.
Местните власти в Китай пак започнаха да затягат пазара на имоти

Местните власти в няколко големи китайски града затегнаха контрола върху жилищното кредитиране – ход, който може да възвести началото на нова серия национални политики за затягане на жилищния пазар, след като растежът му отново започна да се ускорява, съобщи FT.

Властите в градовете в богатите провинции Джъдзян, Дзиенсу и Гуандун през последните дни завишиха минималните изисквания за отпускането на кредит за покупка на жилище или ограничиха размера на кредитите за купувачите.

Цените на имотите в Китай започнаха отново да се повишават с бързи темпове от края на миналата година. Засилиха се и сделките на пазара, заради което отново се заговори за налагане на по-строги мерки, след като през миналата година някои местни правителства значително улесниха достъпа до кредитен ресурс за покупка на собствено жилище.

Вероятността за нова серия от мерки за затягането на пазара удари акциите на строителните компании и компаниите за имоти.

Изданието припомня, че общата рамка на китайската политика в сферата на жилищния пазар е рестриктивна от 2010 г., когато правителството се намеси, за да предотврати спукване на имотния балон.

През миналата година обаче процесът започна да се обръща заради смекчаването на политиките в сектора на имотите и по-разхлабената парична политика на централната банка в Пекин.

Едновременно с мерките за затягане на пазара на имоти централната банка също би могла да му въздейства, тъй като започва да изтегля ликвидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още