IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите на офиси и търговски площи в Полша остават силни

Полша се смята за една от най-стабилните и динамични икономики в Европа и продължава да привлича чуждестранни инвеститори

17:55 | 18.02.13 г.
Пазарите на офиси и търговски площи в Полша остават силни

Пазарите на офиси и търговски площи във Варшава са отчели силно четвърто тримесечие на 2012 г. въпреки очакванията за общо икономическо забавяне, посочва се в анализ на компанията за недвижими имоти CBRE, цитиран от онлайн изданието Property Magazine.

Полша се смята за една от най-стабилните и динамични икономики в Европа със стабилни дългосрочни перспективи и продължава да привлича чуждестранни инвеститори. Офис пазарът е особено привлекателен за аутсорсинг сектора, като растежът там се движи основно от стремежа към оптимизиране на разходите в редица западни корпорации.

Въпреки падащото потребителско търсене и по-ниската посещаемост на търговските центрове секторът на търговските имоти във Варшава се представя изключително добре, а делът на незаетите първокласни площи е близък до 0%.
През четвъртото тримесечие на 2012 г. новото предлагане на пазара на офиси във Варшава е било в размер на 120 000 кв. м в 11 сгради. За цялата година то е 268 000 кв. м, разпределени в 27 нови сгради. Общо в момента във Варшава има модерни офиси с площ от 3,9 млн. кв. м.

Обемът на офис площите в строеж е голям, въпреки че финансиране се предлага единствено за проекти с предварителни договори за наем, а кредитирането продължава да е затегнато. В момента във Варшава се строят офиси с площ от 620 000 кв. м., като нивата са близки до тези от предходната година. През четвъртото тримесечие е започнало строителството на 70 000 кв. м.

Общо през миналата година са били наети 608 500 кв. м, или с 6% повече от 2011 г., като 64% от наетите площи са били новонаети или отдадени с предварителни договори.

Общо за Варшава делът на незаетите офиси е нараснал до 8%. На фона на увеличаващия се обем на спекулативните проекти този дял се очаква да се покачва.

Наемите на първокласните офиси се движат около 26-27 евро/кв. м месечно за централния бизнес район. На местата извън центъра наемите на най-добрите проекти са около 15-16 евро/кв. м месечно. Средно за града наемите са около 18 евро/кв. м месечно.

Въпреки че броят на планираните за пускане търговски обекти във Варшава нараства, като в момента се строят площи от над 68 000 кв. м. като част от шест проекта, през 2012 г. на пазара са излезли едва 29 000 кв. м под формата на два проекта в покрайнините на града. В отговор на реално незадоволено търсене предлагането на търговски площи във Варшава през идните години ще нараства. Местният пазар предлага и сериозни ниши като търговски паркове, особено в югоизточната част и малки квартални комплекси.

Делът на неусвоените търговски площи във Варшава в момента е едва 2,6%, но е нараснал сериозно спрямо 1,6% в средата на 2012 г. Все повече наематели, които не могат да си осигурят нови помещения в най-добрите обекти, обмислят варианта да отворят магазини на скъпите търговски улици. В резултат на това се наблюдава постепенно подобрение на най-популярните търговски улици във Варшава.

Варшава продължава да е най-скъпата търговска локация в Полша, като наемите на обекти в първокласните търговски центрове и скъпите улици достигат 90-95 евро/кв. м месечно с тенденция към повишение. Като цяло наемите на търговски площи остават на равнище от 30-45 евро/кв. м месечно, като се наблюдава известна тенденция към понижение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още