IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват се нови мерки за затягане на жилищния пазар в Китай

Цените и търсенето на имоти в страната продължават да растат

11:53 | 18.02.13 г.
Очакват се нови мерки за затягане на жилищния пазар в Китай

Пекин може да предприеме допълнителни мерки за охлаждане на пазара на имоти в континенталната част на Китай, ако цените на жилищата в големите градове нараснат с над 10% през първата половина на годината, твърдят анализатори, цитирани от онлайн изданието South China Morning Post.

Предупреждението идва на фона на продължаващия ръст на търсенето и цените, започнал през ноември миналата година.

Данни на China Index Academy, поделение на оператора на най-големия уебсайт за имоти в Китай SouFun Holdings, показват, че средната цена на ново жилище в 100-те водещи градове на страната се е покачила за осми пореден месец през януари на месечна база до 9 812 юана/кв. м. Това е увеличение с 0,03% спрямо декември.

В по-големите градове темпото на увеличение е по-ускорено. В Пекин средната цена на апартамент през миналия месец е била 25 075 юана (4 023 долара)/кв. м, или с 2,27% над нивата, отчетени през декември. В Шанхай увеличението е с 2,3% до 27 655 юана (4 437 долара), а в Гуанджоу и Шънджън - съответно с 2,14% и 2,18%.

Според Шърман Лай Мин-кай, президент на Centaline Property Agency, цените през миналата година като цяло са се увеличили с около 10%. Експертът е на мнение, че подобен ръст е приемлив и едва ли би предизвикал държавата да предприеме нови мерки за охлаждане.

Ако обаче темпото на увеличение се ускори и цените се повишат с над 10% в рамките на първите шест месеца на годината, лидерите ще се притеснят и биха могли да обмислят допълнителни мерки за затягане, прогнозира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още