IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия въведе облекчени регламенти за тръстовете за инвестиции в имоти

Дружествата ще са освободени от корпоративен данък до определен праг и данък върху печалбата от продажба на инвестиционни имоти за отдаване под наем

13:03 | 15.02.13 г.
Ирландия въведе облекчени регламенти за тръстовете за инвестиции в имоти

Финансов законопроект на ирландското правителство предвижда създаването на национален пазар на тръстове за инвестиции в имоти, съобщава онлайн изданието PropertyEU. Инициативата цели да привлече чуждестранен капитал и да стимулира сектора на имотите.

Тръстовете ще са публични компании, освободени от корпоративен данък до определен праг и данък върху печалбата от продажба на инвестиционни имоти за отдаване под наем.

Най-малко 75% от доходите на дружествата ще трябва да идват от наеми, като всяко от тях ще трябва да има минимум три имота в портфейла си. Освен това те ще трябва да разпределят най-малко 85% от годишните си приходи на акционерите.

"Това е още една положителна стъпка за ирландската икономика", коментира Дейвид Ъруин, главен изпълнителен директор по капиталовите пазари в консултантската компания за имоти Cushman & Wakefield.

"В крайна сметка тръстовете за инвестиции в имоти във Великобритания осигуриха една солидна основа за инвеститорите, и ако те постигнат същия ефект в Ирландия, то тогава това може да е още една стъпка към стабилност", допълва той.

Цените на бизнес и жилищните имоти в Ирландия започнаха да показват признаци на стабилизация след рекордния срив спрямо пиковите равнища, отчетени през 2006/2007 г. В момента нивата на доходност са изключително привлекателни за международните инвеститори.

Ирландия не е единствената държава, която се насочва към този тип тръстове в опит да съживи имотния си пазар. В края на декември испанският парламент одобри изменения на действащия режим за тръстовете за инвестиции в имоти в страната, като намали данъците върху печалбите на публичните дружества до 0%, стига 80% от доходите им да бъдат разпределяни на инвеститори, чиито дивиденти след това се облагат с данък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още