IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори в имоти се страхуват от балон в Лондон

Възвръщаемостта е много ниска, а капиталовите стойности са уязвими по отношение на евентуален шок, според анализатор

12:27 | 15.02.13 г.
Инвеститори в имоти се страхуват от балон в Лондон

Имотите в Лондон губят привлекателността си сред инвеститорите, които започват да се насочват извън местата, смятани за сигурни убежища, пише Ройтерс. Притесненията им са свързани с твърде високите цени в столицата на фона на забавящата се икономика на страната като цяло.

Репутацията на Лондон на сигурно място за инвестиции по време на глобалната финансова криза повиши цените на офисите в центъра на града с 52% между средата на 2008 г. и края на 2012 г. На по-малкия пазар на луксозни жилища темпото на увеличение беше сходно.

"Нямам друг избор, освен да заключа, че в Лондон определено има предпоставки за балон", посочва Бен Хабиб, главен изпълнителен директор на компанията First Property Group, която притежава имоти във Великобритания и Полша. "Възвръщаемостта е много ниска, а капиталовите стойности са уязвими по отношение на евентуален шок", допълва той.

През миналата година обемът на сделките с бизнес имоти в Лондон е достигнал близо 21 млрд. паунда, по данни на консултантската компания Real Capital Analytics. Това е два пъти над отчетените обеми в Париж и четири пъти повече, отколкото в Берлин. Над 64% от парите на пазара са дошли от чужбина в сравнение с 61% през 2011 г. и 55% през 2010 г.

Опасенията от евентуално разпадане на еврозоната и внезапното забавяне на темпото на икономически растеж в Китай отслабнаха, което елиминира някои фактори, движещи паричните потоци към британската столица.

В същото време нарастват опасенията около ситуацията в самата Великобритания. През последното тримесечие на миналата година икономиката на страната се сви, а първокласният й кредитен рейтинг изглежда е застрашен. Паундът освен това достигна най-ниското си ниво от шест месеца спрямо долара отчасти поради отбягването на държавните облигации, които също бяха смятани за сигурно убежище.

Не всички обаче са съгласни, че набраната инерция на пазара на имоти в Лондон е загубена. В своя защита те цитират силните наеми на сградите извън топ локациите.

"Ако това е рецесия, тогава не само че Лондон се справя сравнително добре, но представете си въздействието на евентуално икономическо и финансово възстановяване", отбелязва анализаторът от Investec Алън Картър.

Ако обаче фокусът на инвеститорите се прехвърли към доходността, а не запазването и увеличаването на капитала, скептиците не виждат особен смисъл от вложенията в имоти в Лондон.

"Не виждаме добра стойност в първокласните имоти в центъра на Лондон и в момента продаваме, за да реинвестираме на други места", коментира Ричард Гуилям от звеното за инвестиции в имоти на британската застрахователна компания Prudential Corp.

В последно време нараства интересът на инвеститорите към имоти извън британската столица. Милиардерът Джордж Сорос например миналия месец си купи дял от над 5% в Development Securities. Axa също набира около 1 млрд. паунда за покупка на имоти в различни градове на Великобритания, а Aviva Investors също търси възможности в различни райони.

Отвъд Великобритания започва да се възстановява интересът към някои от локациите, които инвеститорите избягваха в разгара на кризата. В градове като Милано и Мадрид най-добрите търговски центрове носят доходност, достигаща 6,75%, отбелязва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още