IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли светлина в тунела за пазара на имоти в Испания?

Въпреки че е твърде рано за радост, забавящият се спад на цените на имотите е повод за по-оптимистични нагласи за бъдещето на пазара

17:12 | 14.02.13 г.
Има ли светлина в тунела за пазара на имоти в Испания?

Сривът на имотния сектор в Испания през 2008 г. допринесе сериозно за кризата в страната, а цените на имотите продължават да падат въпреки засилената активност на чуждестранните купувачи, пише онлайн изданието Property Showrooms.

Какво може да се направи, за да настъпи обрат?

За премиера Мариано Рахой отговорът е справяне с безработицата. В интервю за в. Financial Times той обясни, че единственият начин отново да се стимулира икономиката е испанците да бъдат върнати на работа. Това ще съживи местния пазар на имоти и ще предотврати резкия ръст на проблемните кредити.

Реформите, въведени от правителството в тази сфера, вече са се отразили позитивно на заетостта, твърди Рахой. Промените на пазара на труда пък дават на бизнеса значително по-голяма възможност за гъвкавост що се отнася до наемането на работна ръка.

Въпреки че Испания очевидно все още не е преодоляла трудностите, има признаци, че политиките на Рахой започват да дават резултат. Предварителни данни на Националния статистически институт показват, че някои икономически показатели бавно се подобряват.

Въпреки че е твърде рано за радост, забавящият се спад на цените на имотите е повод за по-оптимистични нагласи за бъдещето на пазара. За жилищния пазар на Испания има надежда, че местната активност ще се завърне през идните години, докато чуждестранните купувачи продължават да поддържат сектора жив, възползвайки се от ниските цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още