IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария с нов опит да ограничи ипотечното кредитиране

Централната банка ще поиска да бъдат увеличени капиталовите буфери срещу потенциалния риск от отпуснатите ипотеки

15:14 | 13.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Швейцария с нов опит да ограничи ипотечното кредитиране

Правителството на Швейцария ще предприеме мерки за ограничаване на ипотечното кредитиране, съобщи The Wall Street Journal.

Кабинетът е одобрил централната банка на страната да поиска от ипотечните кредитори да отделят още средства като буфер срещу потенциалния риск от отпуснатите ипотеки.

„Предложението е мотивирано от силния растеж както на кредитирането, така и на цените на имотите през последните няколко години, което доведе до дисбаланс на ипотечния пазар и на пазара на имоти като цяло“, посочват от централната банка.

Пазарът на имоти в Швейцария показва признаци на прегряване, особено в основните жилищни райони на Цюрих, Женева и Цуг. Още през миналата година UBS предупреди, че индексът за сектора на имотите, който банката изчислява, е навлязъл в рисковата зона за първи път след жилищния срив от края на 80-те години на миналия век.

Според централната банка на Швейцария дисбалансите в сектора на имотите са се засилили през второто полугодие на миналата година и застрашават стабилността на банковия сектор, а оттам – и на цялата икономика на страната.

Цените на имотите се повишиха значително и заради евтиното финансиране, след като централната банка понижи основната лихва почти до нулата през август 2011 г., както и заради засиленото търсене от страна на имигранти, привлечени от стабилната швейцарска икономика.

Заради риска от поскъпване на франка централната банка на Швейцария не желае да повишава основната лихва, затова капиталовите буфери са единственият механизъм за евентуално затягане на ипотечното кредитиране, отбелязва изданието.

„Централната банка ще продължи да следи отблизо развитието на ипотечния пазар и пазара на недвижими имоти и редовно ще прави преоценка на необходимостта да регулира нивото на антицикличните капиталови буфери или да ги деактивира“, посочва се още в изявление на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още