IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските банки ще засилят продажбата на проблемни активи

Затегнатият контрол и завишените изисквания ще окажат силен натиск върху малките и средни банки да продават проблемни активи

11:03 | 13.02.13 г.
Американските банки ще засилят продажбата на проблемни активи

Американските банки, които притежават повече проблемни активи, вероятно ще се опитат да осъществят повече сделки с пакети от „лоши“ заеми през тази и следващата година, прогнозира рейтинговата агенция Fitch, цитирана от Ройтерс.

Ако ликвидността на пазара и цените на активите продължат да се подобряват през 2013 г., повече и по-малки финансови институции ще могат да се възползват от условията и да подобрят балансите си, като се отърват от проблемните активи, посочва агенцията.

Нараства и интересът на инвеститори, като хедж-фондове, мениджъри на активи и други слабо регулирани лица, търсещи по-висока възвръщаемост в среда, характеризираща се с ниски лихви.

Успешните продажби биха позволили на банките да отделят по-голямо внимание на основните си дейности, като в същото време понижат фиксираните си разходи, свързани със запазването на "лошите“ заеми за имоти (включително данъци, застраховки, поддръжка и персонал).

По данни на Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC) към 30 септември 2012 г. американските банки са държали търговски заеми, които не се обслужват, на стойност 65 млрд. долара, като повечето от тях са свързани с бизнес имоти. Освен това банките отчитат и други имотни активи за 41 млрд. долара.

От Fitch очакват банките с високи обеми на необслужваните заеми да ускорят продажбите си през следващите 12-18 месеца, особено с наближаването на падежа на редица заеми за бизнес имоти, отпуснати преди кризата.

Други фактори, които могат да засилят натиска върху малките и средни банки, са затегнатият контрол от страна на регулаторните органи по отношение на резервите, както и липсата на достъп до атрактивно финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още