IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суверенните фондове засилват инвестициите в имоти

Делът на имотите в портфейлите на суверенните фондове може да достигне 20%

09:17 | 12.02.13 г.
Суверенните фондове засилват инвестициите в имоти

За суверенните фондове съотношението между риска и печалбата от имотите в Европа е привлекателно и е възможно делът на имотите в портфейлите им в глобален мащаб да достигне 20%. Това прогнозира главният изпълнителен директор на най-голямата европейска компания за управление на инвестиции - AXA Real Estate, Пиер Ваки, цитиран от онлайн изданието Property Investor Europe.

Експертът е на мнение, че суверенните фондове имат глобален поглед, като разпределят инвестициите си между Азия, САЩ и Европа. "В зависимост от опита и културата си те търсят или сделки с ключови активи, или рискови ситуации", посочва той.

Според него суверенните фондове в момента са сред най-активните инвеститори в имоти, но индивидуалните оценки на стойностите в Европа могат да са доста различни. "Зависи от институциите. Някои са също толкова агресивни и изискващи като европейските инвеститори; други са по-щедри по отношение на прогнозите си за бъдещето", посочва Ваки.

"Те гледат на имотите в много дългосрочен план. Смятат, че инвестират за внуците си и за бъдещите поколения - времевият им хоризонт е 20-30 години. Това се различава доста от пенсионните фондове или застрахователните компании, които инвестират за 10 или 15 г. максимум".

Освен положителните оценки на стойностите, суверенните фондове променят и разпределението на инвестициите си, като съкращават дела на облигациите. "Протича голяма промяна поради лихвите. Мнозина намаляват фиксираните доходи, а ценните книжа са много променливи - но отново, всичко зависи от вида на институцията", коментира Ваки.

"Налице е тенденция повечето суверенни фондове да увеличават инвестициите си в недвижими имоти в световен мащаб. Някои от тях говорят за 20%, други - за 5% - така че истината е някъде по средата. А ако времевият хоризонт се простира отвъд 10 години, тогава 20% за имотите не звучи абсурдно", обяснява експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още