IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 1400 евро/м2 стигат някои офертни цени за земя в центъра на София

Сделките за дългосрочно наемане на земя станаха популярни през последните години, казват експерти

13:35 | 11.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До 1400 евро/м2 стигат някои офертни цени за земя в центъра на София

Спадът се дължи на по-ниския обем от стартирали проекти през 2011 г. - 44 хил. кв. м. Въпреки това 2012 г. бележи значителен ръст в новостартираните проекти, чийто обем бе почти 83 хил. кв. м. Това все още е под нивата от 2010 и 2009 г., съответно от 99 и 219 хил. кв. м.

Въпреки това от компанията отчитат значителна активност и търсене от страна на малките и средни предприятия, чиято дейност се развива добре въпреки кризата.

Нетното усвояване през тримесечието се повиши с 12% на годишна база до над 104 хил. кв. м.

По отношение на наемните нива пазарът остава изключително сегментиран поради разнородните по вид площи. Наемите в първокласния сегмент остават на нива от 4-4,3 евро на кв. м на месец. Новите площи в покрайнините на София се наемат за между 3,5 и 3,7 евро на кв. м.

Съществува и географско разграничение, като площите в източната част на София се предпочитат поради по-бързия достъп, който осигуряват до главните пътни артерии до вътрешността на страната. Поради тази причина при тях нивата и заетостта са по-високи в сравнение с площите в западната част на столицата, казват от компанията.

Предлагането на модерни индустриални площи в София остава ограничено, като спекулативни проекти в сегмента все още няма.

Делът на незаетост бележи спад до 4,59% през последното тримесечие в сравнение с 5,42% през предходното.

Въпреки това от компанията смятат, че на пазара има и значителен „скрит“ процент незаетост, който не е отразен в официалната статистика. Той се дължи главно на площи, заемани от собствениците си или различни оператори на логистични центрове, предлагащи площи на трети лица.

Тези компании в някои случаи ползват едва 30 до 50% от своите площи и не могат да преотдадат свободната наличност поради различни специфики на пространствата или на техния бизнес.

Поради ограниченото предлагане на модерни площи в сегмента, от компанията смятат, че при един евентуален внезапен ръст на икономическата активност, свободните площи ще се заемат бързо и наемите ще поемат нагоре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още