IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът предлага държавната земя да се отдаде дългосрочно под аренда

Земята на държавата и общините може да се отдава на предприемачи, социално слаби и безработни, за да се създадат работни места за нискоквалифицираните кадри

13:43 | 07.02.13 г. 2
Бизнесът предлага държавната земя да се отдаде дългосрочно под аренда

Държавната селскостопанска земя да бъде предоставена под аренда на предприемачи, безработни и социално слаби за период от 10 години с цел създаване на работни места, предложи председателя на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев по време на международна конференция, организирана от КТ „Подкрепа“.

Според данните на камарата над 80 процента от храните у нас в момента се внасят, а държавата има огромен потенциал за развитие на селското стопанство.

Данев обясни, че държавата притежава 3 млн. декара, като в тях не се включва собствеността на общините. Бизнесът предлага тази земя да бъде предоставена за десет години на предприемачи, включително социално слаби или безработни, като на всеки два декара площ може да бъде създадено едно работно място.

Страна, която е учила цяла Европа на зеленчукопроизводство, внася в момента зеленчуци ", каза Данев, като посочи, че чесънът за трапезата ни идва от Китай, а чушките и доматите - от Македония.

„Кое пречи? Пречат политиците, които не желаят да развържат този потенциал на икономиката и да изтеглим нискоквалифицираната работна ръка от лапите на престъпността и да я вкараме в производството", коментира Данев.

Той подчерта обаче, че е необходима законова база за дългосрочната аренда.

От БСК предлагат също да се изградят центрове за квалификация и консултантски услуги в областта на селскостопанското производството. Бизнесът настоява още държавата да допълни субсидиите за селското стопанство до размера на това, което се дава в останалите страни от Европейския съюз, за да подобри конкурентоспособността на сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
Не...това е грешка-в момента арендите се качват нагоре, а и без това данъците ни са ниски. Хубаво е да се отдават под аренда но за една година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Аз повтарям същото от поне две години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още