IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилват се инвестициите в логистични и индустриални имоти в Европа

Пазарът на индустриални имоти също се поляризира - в южните държави е регистриран спад на активността, а на водещите пазари тя продължава да расте

13:16 | 07.02.13 г.
Засилват се инвестициите в логистични и индустриални имоти в Европа

Инвестициите в логистични и индустриални имоти в Европа са се увеличили до 2,9 млрд. евро през последното тримесечие на 2012 г., което представлява ръст от 41% спрямо предходното тримесечие, сочат данни на компанията Jones Lang LaSalle, цитирани от онлайн изданието Europe Real Estate.

За цялата година инвестициите възлизат на 8,6 млрд. евро, като обемите са с 13% под нивата от 2011 г., но общото забавяне е под очакванията за спад от 20% и надхвърля прогнозите за цялата 2012 г.

"Силното последно тримесечие отразява нарастващия инвеститорски интерес към сектора. Общото забавяне при сделките през 2012 г. се дължи основно на неравномерното разпределение на ликвидността в региона. Налице е спад в по-голямата част от Южна Европа, но силен ръст на водещи и интересни пазари, като Франция, Германия и Полша", коментира Том Уейт от Jones Lang LaSalle.

"Виждаме потенциал за напредък през 2013 г., както и търсене на възможности за покупка на активи със силна доходност", допълва той.

Силното последно тримесечие се дължи основно на засилването на активността извън водещите 3 пазара (Великобритания, Франция и Германия). Значителен ръст на обемите е отчетен в Холандия (67%), Норвегия (петкратно), Полша (12 пъти) и Швеция (шесткратно). Общите обеми обаче остават под тези през 2011 г. в Норвегия (-77%) и Холандия (-35%), докато ръстът в Швеция е маргинален (2%).

Засилена активност през четвъртото тримесечие има и във Великобритания. Там са инвестирани 920 млн. евро, или с 41% над нивата през третото тримесечие. Така общите инвестиции на пазара за цялата година достигат 3,1 млрд. евро. Въпреки че тези нива остават с 23% под регистрираните през 2011 г., Великобритания продължава да е най-ликвидният пазар.

Трансграничните потоци остават характерна особеност, въпреки че се забавят леко от 65% през 2011 г. до малко под 60% през 2012 г. като цяло. Трансграничните купувачи продължават да търсят най-вече ключови, нискорискови и със стабилна доходност активи, като инвестират основно във Великобритания, Франция и Германия. Полша регистрира малко по-ниски обеми на чуждестранните покупки, но в момента се присъединява към трите пазара в нагласите на инвеститорите.

Вероятността за по-високи данъци върху печалбата от продажба на имоти в САЩ със сигурност допринася за сериозния ръст на активността на американските инвеститори през последното тримесечие.

Доходността от първокласни логистични имоти в Европа се стабилизира на средно равнище от 7,50% през четвъртото тримесечие на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още