IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството с рязък спад през декември заради зимния сезон

Дори продукцията в гражданското и инженерно строителство, което е двигател на целия сектор, се свива с двуцифрени стойности

12:59 | 07.02.13 г.
Строителството с рязък спад през декември заради зимния сезон

Зимният сезон сериозно е забавил дейностите в строителството. След като през ноември 2012 г. продукцията при гражданското и инженерното строителство подкрепи ръста на общия индекс на строителната продукция, през декември и при инженерното, и при сградното строителство се отчитат резки спадове, сочат предварителните оценки на Националния статистически институт (НСИ).

Месечният спад на строителната продукция през декември е бил 10,4%, като се определя предимно от отчетеното понижение при гражданското и инженерно строителство от 18,6%.

Годишният спад на общия индекс на строителната продукция е бил 15,1% през декември, като при сградното строителство той достига 15,4%, а при гражданското и инженерното – 14,7%.

През декември миналата година строителната продукция се е свила с близо 48% спрямо пиковите равнища, регистрирани в средата на 2008 г., сочат изчисления на Investor.bg на базата на данни на НСИ.

Свиването на общата строителна продукция през ноември спрямо октомври е било по-дълбоко, отколкото показваха предварителните оценки. За месеца индексът се е понижил с 2,4%, а не с 1,1%, както беше обявено, като спадът се определя от по-дълбокото понижение при сградното строителство през месеца (4,1%, а не 1%, каквато беше предварителната оценка).

Годишното изменение на общата строителна подукция през ноември не е ревизирано и е било +1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още