IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ще пресекне ли апетитът за имоти в Турция заради новата данъчна система?

Засилва се интересът към имоти, въведени в експлоатация преди 2013 г., заради новата система на данъчно облагане

13:53 | 06.02.13 г.
Ще пресекне ли апетитът за имоти в Турция заради новата данъчна система?

През последните години търсенето на имоти в Турция постоянно нараства, но новите правила за ДДС, обявени в началото на 2013 г., дадоха повод за опасения, че апетитът на купувачите може да намалее, пише онлайн изданието TheMoveChannel.com.

Новият данък, който е в сила за жилища до 150 кв. м, получили разрешение за ползване до края на 2013 г., ще увеличи разходите за инвеститорите, твърдят експерти, като някои от тях очакват в резултат на това продажбите да паднат.

Според Йомер Фарук Челик, главен изпълнителен директор на тръста за инвестиции в имоти Sinpas, от няколко години насам търсенето на имоти в Турция е застинало на 400 000 продажби годишно, а новият налог ще намали продажбите още повече.

Регулациите заместват правило, базирано на площта, според което се облагаха с ДДС от 18% имоти с площ над 150 кв. м, а ставката за по-малки жилища бе само 1%.

Много експерти предупреждават, че сложността на системата също може да отблъсне инвеститорите. Данъците и допълнителните такси се определят на базата на четири променливи - размер, стойност на кв. м, статут на луксозно жилище, година на въвеждане в експлоатация, квартал и статут на града.

Не липсват обаче и положително настроени анализатори. Промените вече предизвикаха краткосрочно засилване на интереса сред купувачите, търсещи имоти, въведени в експлоатация преди 2013 г. Брокерите очакват да се увеличи и търсенето на съществуващи жилища, тъй като препродажбите са по-изгодни за купувачите. Това ще е от полза за инвеститорите, които вече са придобили имоти в Турция, тъй като цените са се увеличили значително през последните години.

Новият данък бе въведен, след като миналата година местната система за имоти бе преработена основно, а пазарът за първи път бе отворен за инвеститори извън Европейския съюз. Оттогава търсенето нарасна сериозно, а пазарът бе залят от купувачи от Персийския залив.

В момента над 50% от иранските купувачи планират големи инвестиции в Турция и Обединените арабски емирства през следващите две години, а 15% твърдят, че Истанбул е предпочитаната от тях дестинация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още