IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият регулатор в Норвегия затяга ипотечния пазар

Цените на жилищата и задлъжнялостта на домакинствата в страната продължават да растат

11:23 | 06.02.13 г.
Финансовият регулатор в Норвегия затяга ипотечния пазар

Норвежкият финансов регулатор ще трябва да въведе по-строги норми заради рекордните цени на жилищата и високата задлъжнялост на домакинствата, предупреди генералният директор на Агенцията за финансов надзор Морен Балцерсен, цитиран от Bloomberg.

Миналата година финансовото министерство нареди на агенцията да преразгледа правилата за емитиране на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, които са сред основните източници на ипотечно финансиране, след като новите емисии ипотечни деривати нараснаха осем пъти от 2007 г.

Освен това правителството препоръча на регулатора да обмисли варианта да утрои рисковите тегла на ипотечните заеми, за да накара банките да ограничат ипотечното кредитиране.

Почти рекордно ниските лихви в третата по богатство държава в света на глава от населението, все по-ниската безработица и ръстът на заплатите увеличиха частните дългове до най-високото им равнище в историята на страната.

Най-големият износител на петрол в Западна Европа устоя на кризата в еврозоната, което доведе до увеличение с близо 30% на цените на жилищата от 2008 г. насам. Стойностите на имотите с отчитане на инфлацията са нараснали почти двойно през последните 10 години.

"Дори и евентуален сериозен жилищен срив все още да не е неизбежен, вярваме, че е наложително норвежките власти скоро да потърсят начин да охладят жилищния пазар в страната, за да намалят рисковете", предупреждава анализаторът от Citigroup Inc. в Лондон Тина Мортенсен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още