IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственици на земеделски земи искат законодателни промени за арендата

Стопаните настояват да се намали административната тежест при сключване на договори за аренда и да се регламентира бързото им прекратяване при необходимост

10:47 | 05.02.13 г.
<p>
	Собственици и арендатори масово не смеят да поемат дългосрочни ангажименти, заради което не се усвояват европейски средства. Снимка: БТА</p>

Собственици и арендатори масово не смеят да поемат дългосрочни ангажименти, заради което не се усвояват европейски средства. Снимка: БТА

Собственици на земеделски земи настояват за промени в Закона за арендата, съобщи в интервю за БНР Ивайло Иванов от Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

Организацията предлага да се намали административната тежест при сключването на договорите за аренда, както и да се регламентира процедура за бързо прекратяване на тези договори при необходимост.

Иванов обясни, че за сключването на договор в момента се иска скица, издаването на която отнема време, а и средства за хоората от по-малките населени места. Според него би било достатъчно договорите да се сключват на базата на справка от общинската служба по земеделие.

Ощетени от арендаторите собственици освен това не могат да прекратят договорите за стопанската година, в която не им е платено. Според сегашната процедура трябва да се изчакат 3 месеца след края на стопанската година и след това да се изпрати искане за прекратяване на договора за аренда, обясни Иванов. След това се изпраща нотариална покана на арендатора, който трябва да се яви и да плати дължимата рента.

По думите на Иванов липсва единна практика при прилагането на закона, когато арендаторът не се яви, след като му е била връчена покана. Има съдилища, които отказват да впишат нотариалната покана, а други склоняват да впишат само искането за прекратяване на договора.

Въпреки че в последните години намалява неправомерното ползване на земята, собственици масово не смеят да поемат дълги ангажименти и голяма част от наемите и арендите се сключват от година за година. Някои арендатори също предпочитат едногодишните договори, тъй като също се притесняват от дългосрочните ангажименти.

Заради краткосрочните договори обаче не могат да се усвояват европейските средства за агроекология, тъй като в изискванията за кандидатстване на стопаните е заложен 5-годишен ангажимент, обясни Иванов.

„Ако се промени законът, това ще дисциплинира и двете страни, които ще склонят на по-дълги договори“, коментира той.

Ивайло Иванов обясни, че предложения за законодателни промени асоциацията е внесла за разглеждане в комисията по земеделие още през февруари 2011 г. Той посочи, че стопаните са отворени за дискусия, но засега нямат обратна връзка с депутатите от комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още