IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приемствеността в политиката ще върне доверието на инвеститорите в имоти в Италия

Ако се запази посоката на политиката, обемът на чуждите инвестиции би могъл да се повиши с 20-25%, прогнозира консултантска компания

16:47 | 04.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Приемствеността в политиката ще върне доверието на инвеститорите в имоти в Италия

Приемствеността в политиката на правителството на италианския премиер Марио Монти след изборите ще върне доверието към пазара на имоти в страната, посочват експерти от консултантската компания CBRE, цитирани от онлайн изданието Property Investor Europe.

Анализаторите прогнозират, че ако се запази посоката на политиката, обемът на чуждите инвестиции би могъл да се повиши с 20-25%.

„Доверието на инвеститорите се подобри през втората половина на миналата година и ние очакваме по-добра 2013 г., освен ако резултатите от изборите не променят това“, посочва се в доклад на консултантската компания.

„Факторите, които промениха негативния сценарий, отразяват положителните ефекти от мерките, приложени от експертното правителство на Марио Монти, както и намесата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в банковата ликвидност“, пише още в доклада.

Експертите прогнозират, че ако националната политика, провеждана през последните години, продължи и през първото тримесечие на 2013 г., както и ако е налице облекчаване на критериите за финансиране, основните международни инвеститори вероятно ще започнат да се връщат в Италия през тази година.

Дори и прогнозите да се реализират обаче, обемът на инвестициите в страната ще бъде далеч от рекордните нива, достигнати преди кризата.

Инвестициите в имоти в Италия отбелязаха ръст от близо 30% през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо третото, като достигнаха 455 млн. евро, сочат данни на компанията. В сравнение с последните 3 месеца на 2011 г. обаче инвестиционните обеми са наполовина по-малки и с 61% спрямо средната стойност за тримесечие за последните 3 години, изчисляват експертите.

Инвестициите през последното тримесечие на 2012 г. освен това са били повлияни от две големи сделки, извършени от местни инвеститори.

Годишният обем на инвестициите достига само 2,6 млрд. евро, което е рязко намаление спрямо предходната година и отразява спадащото доверие към ключовите пазари в Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още