IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските банки продължават да свиват експозициите към сектора на имотите

Спадът е тенденция, която продължава от началото на 2010 г., според анализатор

13:51 | 01.02.13 г.
Британските банки продължават да свиват експозициите към сектора на имотите

Експозицията на британските банки към сектора на недвижимите имоти продължава да намалява, сочат данни на централната банка на страната, цитирани от онлайн изданието Property EU.

Кредитите, отпуснати за сектора на имотите през последните три месеца на миналата година, са се свили до 8,3% от общия обем на отпуснатите заеми, показват данните.

"Спадът е тенденция, която продължава от началото на 2010 г. - резултат от ниското ниво на кредитирането и продължаващия процес на намаляване на задлъжнялостта на банките. Не виждаме очевидни признаци правителствената програма да има значим ефект върху размера на новите заеми за имотния сектор", коментира Джеръми Хендли, директор на консултантския оценителен отдел на компанията Jones Lang LaSalle.

Според консултанта Дейвид Либъс се запазва ограниченият апетит към кредитиране, въпреки че цените като цяло са на исторически ниски нива. Това създава конкуренция между банките, тъй като кредиторите търсят финансиране за сделки с първокласни имоти. "Въпреки че много банки продължават да странят от риска, налице са признаци, че някои кредитни институции имат агресивни планове за 2013 г.", коментира той.

"Надяваме се кредитирането да се засили и на някои по-второстепенни сегменти от пазара благодарение на новите фондове, които ще започнат да харчат парите, набрани през 2012 г", посочва Либъс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още