IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай с най-силен ръст от две години през януари

Най-серизното покачване на цените през миналия месец е отчетено в крайбрежния град Цюенджоу

12:40 | 01.02.13 г.
Цените на жилищата в Китай с най-силен ръст от две години през януари

Цените на новите жилища в Китай са се увеличили с 1% през януари, сочат данни на собственика на най-големия уебсайт за имоти в страната SouFun Holdings Ltd., цитирани от Bloomberg.

Това е най-голямото повишение от две години и идва на фона на оптимиза покрай решението на правителството да не налага допълнителни мерки за ограничаване на пазара на имоти.

През януари цените са се покачили за осми пореден месец до 9 812 юана (1 577 долара)/кв. м спрямо декември. Повишението е най-голямото от януари 2011 г. насам. На годишна база поскъпването е с 1,2%.

Най-серизното покачване през миналия месец е отчетено в крайбрежния град Цюенджоу - с 4%, а в Пекин и Шанхай повишението е с 2,3% спрямо декември, сочат още данните.

Според Алан Дзин, анализатор от Mizuho Securities Asia Ltd. в Хонконг, цените ще продължат да нарастват с разпространението на оптимизма от крайбрежните към вътрешните райони на Китай. Той е на мнение, че опасенията от допълнително затягане на политиката в сектора на имотите ще се засилят, ако цените започнат да нарастват твърде бързо.

В доклад от края на януари Moody's Investors Service отбеляза, че цените на имотите в Китай са се "оттласнали от дъното" в края на миналата година, а кредитният профил на строителите се е подобрил благодарение на по-силните продажби и по-добрата ликвидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още