IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестицията в имот вече не е сигурен залог в Гърция

Повечето гърци вече са на мнение, е не си струва да притежаваш собствен имот

11:04 | 01.02.13 г.
Инвестицията в имот вече не е сигурен залог в Гърция

Преди икономическата криза да опустоши Гърция, инвестициите в недвижими имоти се смятаха за най-сигурния залог в страната. Сега обаче ситуацията се промени коренно и покупката на имоти вече изобщо не е печеливш ход, съобщава агенция ANSA.

Според анализатори първата причина за това е хроничният неуспех на правителството в борбата с укриването на данъци.

Много от тях отбелязват, че през последните няколко години всеки провален опит на държавата да се справи с проблема неизбежно води до увеличаване на данъците върху имотите. Данните са красноречиви: през 2012 г. гърците са платили имотни данъци за 2,75 млрд. евро в сравнение с 526 млн. през 2009 г. През 2013 г. правителството се надява да събере 3,2 млрд. евро, или шест пъти повече от данъците, платени през 2010 г.

Според Националната конфедерация на собствениците на имоти (POMIDA) в момента в Гърция действат 40 данъка, засягащи сектора на имотите.

В същото време гръцката приходна агенция не е успяла да възстанови нито едно евро от 2 059-имата гръцки граждани с тайни сметки в Швейцария (които най-вероятно съдържат недекларирани доходи), включени в т. нар. "списък на Лагард".

"От 2009 г. насам са въведени няколко икономически и други мерки, които са деструктивни и работят против интересите на собствениците на имоти, които доведоха до срив на пазара на имоти и обедняване на собствениците, чиито доходи се сринаха по време на икономическата криза. Хората не могат да покриват непрекъснато нарастващите данъци", твърди председателят на POMIDA Стратос Парадиас.

Типичен пример за драматичната ситуация в сектора е фактът, че много собственици биха искали да се отърват от данъчната тежест, като продадат имотите си.

Според изследване на института Kappa Research сред 1 414 души в цяла Гърция 54% от гражданите на страната няма да могат да платят данъците за имотите си през тази година и ще трябва да избират между три варианта: да продадат един от имотите си, за да платят данъците за другите, да кандидатстват за банков заем или да позволят на държавата да отнеме принудително въпросните имоти.

Същият процент (54%) от собствениците на имоти в Гърция твърдят, че вече нямат никаква печалба от имотите си, но продължават да са длъжни да плащат данъци. Един от всеки четирима гърци закъснява с вноските по кредитите си, а 48% са сигурни, че скоро вече няма да могат да са редовни платци.

Изследването също показва, че повечето гърци (82,7%) смятат, че вече не си струва да притежаваш имот, а над половината от анкетираните са на мнение, че е по-добре да си под наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още