IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публичните компании за имоти в Германия може да удвоят пазарната си капитализация

Освен IPO-та и увеличения на капитала, експерти очакват фондовете от отворен тип, които се ликвидират в момента, да предложат активи на борсата

09:33 | 01.02.13 г.
Публичните компании за имоти в Германия може да удвоят пазарната си капитализация

Секторът на публичните компании за имоти в Германия би могъл да удвои пазарната си капитализация в рамките на две години, прогнозират консултантските компании Barkow Consulting и Akselrod Consulting, цитирани от онлайн изданието Property Investor Europe.

Това е възможо благодарение на емисиите на компаниите за жилища, увеличенията на капитала на много публични компании, както и навлизането на нелиствани фондове на пазара.

В общо изявление двете дружества отбелязват, че настоящото първично публично предлагане (IPO) на компанията за имоти LEG, което цели да набере до 1,4 млрд. евро, е най-голямото за сектора в германската история и почти се равнява на общите обеми за 2012 г., които достигнаха 1,5 млрд. евро. "В средносрочен и дългосрочен план е възможно да дойде и допълнителен капитал от Deutsche Annington, Conwert и Immofinanz", твърдят експертите.

Освен това съществуващите играчи могат да продължат да се възползват от благоприятната ситуация на пазара. Изненадата може да дойде от многобройните фондове от отворен тип, които в момента се ликвидират.

Въпреки че е трудно да се даде количествено измерение, не е изключено някои от тези активи да се появят на публичните пазари. Вземайки предвид всички тези фактори, капитализацията на инвестиционния пазар може да се удвои до 2015 г., прогнозират от двете анализаторски компании.

Общият обем на набрания от имотните дружества капитал на фондовите борси през миналата година е бил над два пъти над средния в дългосрочен план, но остава под рекорда от 2 млрд. евро, регистриран през 2011 г.

През 2012 г. беше и голямото завръщане на емисиите от германски конвертируеми облигации след години на ниска активност в този сегмент. Освен това две от водещите жилищни компании в страната - Deutsche Wohnen и TAG, осъществиха най-големите емисии на права в историята.

Според анализа жилищните имоти са се оформили като основен двигател на емитирането на нови акции през миналата година, докато секторът на бизнес имотите изостава.

Освен това се наблюдава и тенденция на консолидация. През миналата година публичните германски компании за имоти са придобили около 100 хил. жилища от непублични продавачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още