IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се раздвижване на европейския пазар на офиси през 2014 г.

Слабите икономически фундаменти ограничават възстановяването на пазара

08:10 | 30.01.13 г.
Очаква се раздвижване на европейския пазар на офиси през 2014 г.

Темповете на възстановяване на пазара на офис площи в Европа остават ограничени заради слабите икономически фундаменти. Наемите са паднали средно с 0,6% през последните три месеца на миналата година спрямо предходните и с 1,5% на годишна база, сочат данни на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

Очаква се усвояването на офиси да остане стабилно през тази година и да се ускори през 2014 г., посочват експертите.

Строгите мерки за икономии заради дълговата криза в еврозоната ограничават растежа и натежат на пазарите на труда, пише още в доклада на компанията. Въпреки признаците за облекчаване на кризата, несигурността остава очевидна и се изразява в затихване на бизнес доверието и влошаване на икономическите перспективи.

В резултат наемите на първокласните офис площи продължават да забавят ръста си. На деветте основни пазара в континенталната част на Европа наемните нива са под стойностите, достигнати в края на 2011 г., сочат данните на консултантската компания.

В Париж наемите на първокласните офиси са паднали с над 7 на сто, в Милано и Мадрид  – с близо 6%, в Дъблин – с над 6 на сто. Ръстове от над 5 на сто са регистрирани в Лион и Люксембург, а над 8 на сто – в Дюселдорф.

Експертите предупреждават, че се задълбочава поляризацията на пазара в Европа като цяло – засилване на пазарите в северната част на континента и продължаващо отслабване на пазарите в южната част.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още