IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Ирландия ускоряват продажбата на дългове, обезпечени с имоти

В последните месеци няколко инвестиционни компании за частен капитал се насочиха към пазара на проблемни кредити в Ирландия

12:42 | 28.01.13 г.
Банките в Ирландия ускоряват продажбата на дългове, обезпечени с имоти

Държавните банки в Ирландия ускоряват продажбата на дългове, обезпечени с имоти за десетки милиарди евро, в опит да възродят апетита към замрелия пазар на недвижимости, съобщава FT.

Anglo Irish Bank например в момента провежда процедура по назначаването на съветници от Ирландия и Великобритания за продажбата на дългове на обща стойност 18 млрд. евро.

Решението е знак за променената тактика на банката, която досега продаваше малки пакети от кредити, обезпечени с имоти, на фона на засиления интерес от страна на инвеститори към дългове, свързани с имотния сектор, отбелязва изданието.

Междувременно „лошата“ банка на Ирландия пуска тази седмица проблемни кредити, обезпечени с имоти, за 1,2 млрд. евро. Миналата година „лошата“ банка нае група от 16 съветници, сред които са представители на CBRE, Blackstone, Brookland Partners и Savills, които да консултират и контролират продажбата на кредитния й портфейл.

В последните месеци няколко инвестиционни компании за частен капитал се насочиха към пазара на проблемни кредити в Ирландия с надеждата, че пазарът на имоти най-сетне е ударил дъното, припомня изданието.

През ноември Аpollo Global Management плати 149 млн. евро за портфейл от проблемни заеми, обезпечени с имоти, на Lloyds Banking Group, чиято реална стойност е 1,46 млрд. евро. По-рано Allied Irish Banks продаде заеми за 650 млн. евро на Lone Star с отстъпка от 60%.

„Международният интерес към Ирландия се увеличава“, посочват от консултантската компания Raglan Capital. „Има купувачи, затова банките може да тестват пазара, за да се възползват от ликвидността. Кой знае дали пазарите няма да се променят отново“, допълват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още