IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задлъжнели компании за имоти оказват силен натиск върху банките в Испания

Много компании не могат да рефинансират заемите си и трябва или да бъдат обявени в несъстоятелност, или да търсят други варианти

12:26 | 28.01.13 г.
Задлъжнели компании за имоти оказват силен натиск върху банките в Испания

Малкото испански публични компании за имоти, оцелели след мащабния срив в сектора, засилват битката си с банките за по-щедри облекчения на дълговете, за да оцелеят в кризата, която може да продължи още години наред, пише Ройтерс.

Компаниите трябва да убедят банките, които вече бяха принудени от правителството да отпишат заеми за имоти, да намалят дълговете им и да отразят падащите стойности на активите, или просто да им дадат още време.

Цените на имотите обаче паднаха с почти наполовина от 2008 г., когато строителният сектор се срина, нанасяйки тежък удар на местните финансови институции, които имаха много големи експозиции към сектора.

Стотици компании за имоти се прегънаха, натоварвайки банките с празни парцели и недовършени сгради, които не могат да бъдат продадени.

Тъй като пазарът едва ли ще удари дъното поне още две години, страната е в дълбока рецесия, а безработицата е на равнище от над 26%, времето на фирмите, които рефинансираха дълговете си точно след кризата и чиито падеж настъпва, изтича.

Компанията Reyal Urbis например, чиито акции са паднали с 86% от пазарния дебют на компанията през 2007 г., обяви тази седмица, че води преговори с банките за размяна на активи срещу дълг от 3,6 млрд. евро в опит да избегне фалит.

Realia, чиито акции се търгуват за около 1 евро, след като достигнаха пика си от 6,5 евро през 2007 г., преговаря по дългове за 1 млрд. евро. Пазарната капитализация на компанията е едва 300 млн. евро.

Двете компании имат някои договори за наем на бизнес имоти, които им носят доходи и ги правят по жизнеспособни. Много по-малки и средни строителни фирми с активи, които се състоят основно от незастроени парцели или незавършени сгради обаче, нямат потоци от доходи и рискуват да бъдат обявени в несъстоятелност и закрити по исканре на кредитори.

Рафаел Паули, директор на отдела за стратегически консултации на компанията за недвижими имоти Jones Lang LaSalle в Мадрид, твърди, че секторът ще следи отблизо какво се случва със заемите за имоти, които в момента се прехвърлят на "лошата" банка SAREB, създадена за да се справи с токсичните активи, наследени от имотния срив.

Строителният срив в Испания остави банките с проблемни дългове, свързани с имоти, на стойност 184 млрд. евро и полузавършени проекти из цялата страна. Седем банки в крайна сметка бяха придобити от държавата, като Европа предостави спасителен заем в размер на 40 млрд. евро на испанската финансова система. Оттогава банките се опитват да намалят експозицията си, като отписват токсични активи за милиарди евро, за да се съобразят с новите държавни правила. Според експерти това би могло да отвори път за нови споразумения по задълженията на компаниите за имоти.

"По-рано банките искаха да избегнат отписванията на всяка цена, но след държавните разпоредби в момента има смисъл от балансите да се премахнат заеми, изяждащи капитал", посочва източник от банковия сектор, цитиран от информационната агенция.

"Особено когато изгледите за сектора продължават да бъдат неблагоприятни, банките вече са предоговорили и рефинансирали заеми с идеята, че секторът ще се възстанови. Това обаче не се случва", допълва той.

Рефинансирането на компания за имоти в контекста на борещ се с криза пазар може да изглежда непривлекателно за банките, тъй като не е ясно кога компанията ще се възстанови. Алтернативата обаче - процедура по фалит, само би "заключила" активите.

"Веднъж щом дадена компания влезе в процедура по фалит, всички активи, принадлежащи на банката, не могат да бъдат пипани в продължение на две години, така че е по-добре да се намери по-организирано решение", споделя пред Ройтерс банкер, пожелал анонимност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още