IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошата банка на Испания търси чужди инвеститори

За момента Barclays, Deutsche Bank и Axa са единствените чуждестранни институции, инвестирали в капитала на испанската лоша банка

13:46 | 25.01.13 г. 3
Лошата банка на Испания търси чужди инвеститори

Лошата банка на Испания е наела инвестиционната банка Goldman Sachs, европейската компания за частен капитал N+1 и местната банкова група Santander в опит да привлече чуждестранни инвеститори, пише онлайн изданието Property Investor Europe.

Ходът цели да дистанцира лошата банка от държавния банков спасителен фонд.

По информации на испанския интернет портал El Confidencial няколко инвестиционни банки са работили неофициално с банковия спасителен фонд (FROB), за да намерят чуждестранни средства и компании, проявяващи интерес към инвестиции в лошата банка.

Институцията беше създадена като част от условията за отпускането на спасителен заем за испанския финансов сектор. Целта й е да помогне на местните банки да се отърват от проблемните кредити и обезпечения за милиарди евро, натрупани по време на жилищния бум.

За момента Barclays, Deutsche Bank и Axa са единствените чуждестранни институции, инвестирали в капитала на испанската лоша банка. Мадрид се надява, че и други международни инвеститори, като например американските компании за частен капитал Cerberus и KKR, също ще инвестират в нея.

Като цяло частните инвеститори ще налеят в лошата банка 2,5 млрд. евро, или 51-55% от планирания й акционерен капитал.

На 31 декември четири национализирани испански банки прехвърлиха на лошата банка проблемни активи за 37 млрд. евро, като плановете са тя да изкупи още до 60 млрд. евро от банките, които през последните години натрупаха проблемни кредити за близо 200 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 11 години
Наистина гениално испанско решение. Заслужават нобелова награда за икономика. Банките си правят каквото си искат, след това ритат лошите кредити в една лоша банка и чужденците наливат пари. Целта на капитализма е да има фалити. По този начин хората, коите не стават за определена работа си отиват. Техните места се заемат от такива които умеят тези неща. Изключите ли естествения отбор всичко отива по дяволите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Трябва да попитам дали не търсят и професионални събирачи на несъбираеми вземания. От онези с бухалките. Това ще е сериозен принос към намаляването на безработицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Тази банка не търси инвеститори а по-скоро баламурници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още