IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ се отърсват от кризисния срив

За 12-те месеца до край на ноември 2012 г. цените са се повишили с 5,6%, отчитат от Федералната агенция за жилищно финансиран

14:21 | 24.01.13 г.
Цените на жилищата в САЩ се отърсват от кризисния срив

Цените на жилищата в САЩ са се покачили с 5,6% през 12-те месеца до края на ноември миналата година, подкрепяни от засилената конкуренция между купувачите за намаляващите запаси на пазара.

Цените са нараснали с 0,6% през ноември спрямо октомври с отчитане на сезонните фактори, сочат данни на Федералната агенция за жилищно финансиране, цитирани от Bloomberg.

Индексът, изчисляван от агенцията, е с 15% под пикаовите му равнища, отчетени през април 2007 г. и около нивата от август 2004 г.

Най-сериозен ръст на цените на жилищата е регистриран в региона, включващ щатите Аризона, Невада и Колорадо - с 15%. В района на Калифорния, Вашингтон и Орегон повишението е с 11%.

Най-слабо са поскъпнали жилищата в района, обединяващ Ню Йорк, Ню Джърси и Пенсилвания - с 0,5%, показва статистиката.

Данните на Федералната агенция за жилищно финансиране са за еднофамилни къщи с ипотеки, обезпечени от държавните компании Fannie Mae или Freddie Mac. Те обаче не съдържат информация за конкретни цени.

Средната цена на съществуващо еднофамилно жилище, измерена от Националната асоциация на търговците на недвижими имоти в САЩ, е 180 800 долара за миналия месец, или с 12% над нивата, отчетени година по-рано.

По данни на асоциацията миналата година в САЩ са били продадени 4,65 млн. жилища - с 9,2% повече в сравнение с 4,26 млн. през 2011 г. и най-много от 2007 г. насам. Годишното повишение е най-сериозно от 2004 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още