IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтернативните кредитори за имотния сектор не могат да запълнят недостига на финансиране

Традиционните източници на финансиране за бранша ще бъдат принудени да засилят кредитирането, според експерт

12:15 | 24.01.13 г.
Алтернативните кредитори за имотния сектор не могат да запълнят недостига на финансиране

Застрахователните дружества и другите алтернативни източници едва ли ще успеят да запълнят недостига при финансирането за недвижими имоти в Европа и съществуващите кредитори ще са принудени да увеличат размера на отпусканите средства, твърди главният изпълнителен директор на Allianz Real Estate Оливие Пиани, цитиран от онлайн изданието Property Investor Europe.

По думите му, докато американските застрахователни компании осигуряват между 20 и 30% от финансирането на сектора на имотите от няколко години насам поради добрите маржове, европейските банки като цяло понижават тези маржове.

"После дойде кризата и в този момент банките нямаха достатъчно ликвидност, за да кредитират, така че застрахователните дружества можеха да се включат и маржовете се увеличиха", казва той.

"Въпреки това не мисля, че участието на застрахователните компании или дори на алтернативни източници като пенсионните или суверенните фондове ще успее да запълни луфта при кредитирането. Стремежът на банките да намалят задлъжнялостта си създаде огромен недостиг на дългово финансиране, особено що се отнася до активи, които не са ключови. Според мен съществуващите кредитори и банки ще бъдат принудени да увеличат кредитирането, тъй като активите не могат да бъдат рефинансирани", допълва експертът.

Според него ниските лихви помагат за засилването на инвестициите в имоти и осигуряват добра възвръщаемост, но липсата на кредити влияе отрицателно върху цените.

"През последните пет години Европа е в криза, а промяната на цените на имотите от 2008 г. предоставя добра възвръщаемост на инвеститорите. Става все по-трудно, тъй като няма достатъчно кредити, а кризата засяга наемите, което ще окаже натиск върху цените. Ако институцията Ви обаче разполага с пари, облигации или акции, имотите биха били добра инвестиция, особено ключови активи като офиси, търговски и логистични имоти", коментира той.

Едно от предимствата на тежките икономически времена, е че те промениха характера на финансирането на недвижимите имоти, допълва Пиани. „Преди кризата имахме 10 години на ектремна възвръщаемост, но тя не можеше да бъде поддържана. Сега инвеститорите имат по-дългосрочна визия и по-реалистични представи за възвръщаемостта, която ше получат, което е много по-здравословно за сектора на недвижимите имоти", пояснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още