IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителните компании на Острова берат плодовете на държавната подкрепа

Правителствените програми са съдействали за около една пета от продажбите на най-големите строителни компании

15:37 | 23.01.13 г.
Строителните компании на Острова берат плодовете на държавната подкрепа

Преди 5 години британските жилищни строители се бореха за оцеляване. Продажбите на жилища паднаха двойно, а цените на земята вървяха стремглаво надолу. Сега обаче те изживяват подкрепян от държават бум в строителството, подобен на този от 30-те години, пише Financial Times.

На процеса се гледа като на панацея за изпадналата в криза икономика, а най-големите строителни компании в страната вече берат плодовете му.

Премиерът Дейвид Камерън напоследък говори как "Великобритания трябва да се накара да строи", а кабинетът му обяви редица програми за ново строителство като начин бързо да се насърчи реалното търсене в икономиката. Бяха разкрити и планове огромни терени да бъдат застроени с жилища.

Ако тези думи бъдат превърнати в дела, това би могло да засили сектора, който вече се радва на ползите от държавните усилия за стимулиране на ипотечното кредитиране. Една пета от продажбите на най-големите публични компании за жилищно строителство са подкрепени от държавни схеми, отбелязва изданието.

До голяма степен в резултат на тези мерки подсекторът на жилищните строители на FTSE регистрира ръст от 46% през последните шест месеца, въпреки стагнацията при цените на жилищата на Острова. Компании като Barratt, Taylor Wimpey, Berkeley и Redwood пък отчитат рекорден ръст на печалбите.

Правителството неотдавна инжектира още 280 млн. паунда в една от стимулиращите програми, която съдейства за намаляването на лихвите по ипотеките за купувачите на първи дом. Важно е обаче доколко жилищните строители разчитат на държавните схеми, за да поддържат печалбите си.

Въпреки че жилищните строители пострадаха тежко от финансовата криза, като много по-малки фирми фалираха, а публичните компании бяха принудени да набират повече средства и да отписват стойността на парцели, те успяха и да се възползват от падащите цени, за да купуват евтина земя.

Според Knight Frank цените на парцелите са намалели с 60% от пика по време на бума през 2007 г. Това накара мнозина да заложат рисковано, че секторът ще се възстанови.

Този залог се оказа печеливш. Въпреки това, компаниите продължиха да мислят повече за печалбите, а не на продажбите, избирайки по-доходоносните семейни къщи в Лондон и югоизточните части на страната върху земя, закупена на най-ниските цени, пред апартаментите. Това доведе до ръст на маржовете от около 9% до 11% за миналата година.

Те обаче не винаги удовлетворяват целите на правителството. Новостартиралите строежи са намалели с 10% през миналата година до по-малко от половината от 263-те хиляди жилища годишно, необходими, за да се посрещне търсенето.

Това предизвика обвинения в презапасяване със земя. По данни на Асоциацията на местните власти в момента има около 400 хил. парцела с разрешителни за строеж, които очакват начало на строителните работи.

Един от проблемите е, че жилищните строители на практика са търговци на земя, така че, когато цените на парцелите се очаква да нарастват, те имат малък стимул да строят.

И все пак, най-голямата пречка пред възстановяването на сектора на имотите във Великобритания продължава да е достъпът до ипотеки. Според експерти строителните компании ще увеличат обемите си, но едва когато пазарът и предлагането на ипотечни заеми го позволят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още