IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на стари жилища в САЩ през декември отчетоха неочакван спад

Като цяло за 2012 г. обаче продажбите на стари жилища в страната са достигнали 5-годишен максимум

18:22 | 22.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на стари жилища в САЩ през декември отчетоха неочакван спад

Продажбите на стари жилища в САЩ неочаквано са намалели през декември, след като регистрираха ръстове в последните няколко месеца, предаде Ройтерс.

Статистиката на американската асоциация на брокерите на недвижими имоти сочи, че през последния месец на миналата година продажбите на стари жилища са намалели с 1%, след като през ноември отчетоха ръст от близо 5 на сто.

Същевременно обаче запасите от съществуващи жилища на американския пазар са се понижили с 8,5% спрямо ноември и с 21,6% на годишна база до най-ниско ниво от януари 2001 г.

Намалял е и делът на продажбите на проблемни жилища – от 32% от общия обем на продажбите през декември 2011 г. до 24% през декември 2012 г.

Ако се запази сегашното темпо на продажби, запасите биха се изчерпили за малко повече от 4 месеца, изчисляват от организацията.

Като цяло за 2012 г. обаче продажбите на стари жилища в САЩ са нараснали до най-високото им ниво от 5 години. През миналата година са били реализирани 4,65 млн. стари жилища, което е с 9 на сто над продажбите, реализирани през 2011 г.

Нивото на продажбите обаче все още е под 5,5-те милиона жилища годишно, което се счита за здравословно за пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 22.01.13 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още