IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планира се улесняване на процедурата за трансформация на офиси в жилища на Острова

Улесненията вероятно няма да важат за Лондон, както и за градове, в които има опасност от формирането на "дупки" на пазара на имоти

16:21 | 22.01.13 г.
Планира се улесняване на процедурата за трансформация на офиси в жилища на Острова

Идеята за превръщането на офиси в жилищни имоти като начин да се насърчи жилищното строителство не е нова за Великобритания, пише Financial Times. За първи път тя бе спомената от Дейвид Камерън преди две години.

Информациите, че през тази седмица правителството може да обяви промени в системата за териториално планиране, които ще позволяват трансформацията на офиси в жилища в национален мащаб без да се кандидаства за разрешително, показва колко много "локализмът" е паднал в политическия дневен ред.

Правилото цели да насърчи строителни проекти в британските градове, където строителите се опитват да спечелят от нарастващия луфт между цените на офисите и жилищата.

В началото на финансовата криза цените на офисите паднаха рязко. Въпреки че в Лондон пазарът остава оживен, в другите части на страната това не е точно така. По време на кризата комбинацията от свръхпредлагане, променящи се корпоративни изисквания за офис площите и свиването на работната ръка остави много пустеещи сгради.

"Вече има огромно несъответствие между търсенето на офис сгради и жилища, така че много хора вероятно ще се възползват от мярката“, коментира Даниел Леви, адвокат по недвижими имоти в компанията MIshcon de Reya. Според него политиката би могла да даде на кандидат-купувачите на евтини офис сгради яснота за какво може да бъде използван имотът, което може да окаже много сериозен ефект върху цените.

Експерти от бранша обаче твърдят, че много от преустройствата на офисите ще са съсредоточени в една част от страната, която най-малко има нужда от това: Лондон. Столицата е все по-откъсната от жилищния пазар в останалата част на Острова - както по отношение на цените, така и при предлагането на нови сгради. Това се дължи на нестихващия интерес от страна на чуждестранни купувачи.

Според Ник Кенди от One Hyde Park, има реален риск от свръхпредлагане на жилищни имоти и недостиг на офиси с добра локация в центъра на Лондон."От една страна това е добре: създава възможности на пазара... В същото време обаче е много по-трудно жилищата отново да бъдат преустроени на офиси, тъй като за целта е необходимо да контролираш всички отделни апартаменти", обяснява той.

Лондон обаче вероятно ще бъде изключен от новото правило. Местните власти, които също изпитват проблеми с жилищата или с промишлените имоти, също ще могат да изберат дали да се съобразят с новите разпоредби.

В Лийдс, Манчестър и Бристъл напоследък складове и стари тавански помещения се превръщат в жилищни апартаменти. Това на свой ред поражда опасения от изчезване на бизнес кварталите в тези градове, отбелязва Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 22.01.13 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още