IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки в САЩ се оттеглят от процедури по налагане на възбрана

Много длъжници, които са напуснали имотите си, дори не знаят, че все още ги притежават

15:13 | 22.01.13 г. 1
Банки в САЩ се оттеглят от процедури по налагане на възбрана

Дори и при набиращия скорост американски жилищен пазар, който върви към възстановяване, все още има неща, които напомнят за срива от близкото минало, пише CNBC.

В много градове хиляди имоти пустеят заради наложена възбрана. Все повече от тези жилища обаче всъщност вече не са под възбрана. Кредитополучателите още ги притежават, независимо дали знаят за това.

В някои щати процесът по налагането на възбрана трябва да мине през съда. Така издаването на финално решение отнема няколко години заради тромавата съдебна процедура. Някои банки междувременно преразглеждат разходите си и в един момент решават да се откажат от тези процедури, тъй като трупат загуби заради тях.

Според извънсъдебно споразумение, постигнато миналата година между държавната прокуратура, американското министерство на правосъдието и петте най-големи ипотечни кредитори в страната по спора с механичната обработка на ипотеки, ако една банка реши да не стартира процедура по налагането на възбрана заради натрупани задължения по ипотека, тя трябва да "информира кредитополучателя за решението си, както и за правото му да живее в имота".

Има хиляди имоти, за които банките в крайна сметка ще вземат подобно решение, твърдят източници от банковите среди. Те трябва да информират собствениците на имотите за решението си.

Проблемът е, че много от собствениците са получили съобщения, че са в забава или във фалит и са помислили, че трябва да напуснат имотите си. Тези съобщения не са били за принудително изземане или окончателна възбрана, но обитателите на жилищата са ги напуснали, преди да получат известие, че банката се е отказала от процеса на възбрана. Ето защо кредитополучателите може и да не знаят, че притежават дома, нито пък, че все още дължат данъци и такси за поддръжката за имотите.

Вместо да разберат, че са им опростили огромен дълг, те по-късно разбират, че имат още повече проблеми със закона.

Други собственици пък просто са напуснали имотите си доброволно. Те не очакват той да струва нещо в обозримо бъдеще и просто не проявяват интерес към преговори с банката за модификация на ипотеката.

Банките от своя страна понякога се затрудняват да открият собствениците, за да им съобщят, че дългът им е опростен. В крайна сметка тези имоти ще попаднат под възбрана заради неизплатени данъци, но преди това да се случи, вероятно те ще пустеят в продължение на години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Общо взето никой не озаптява банките. Те си правят каквото искат само и само да извлекат максимална изгода от нещастието на хорицата..:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още