IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертните цени на жилищата в Лондон на най-високо ниво от 2008 г.

Силното търсене в британската столица продължава да подкрепя растежа на цените

12:00 | 21.01.13 г.
Офертните цени на жилищата в Лондон на най-високо ниво от 2008 г.

Продавачите на жилища в Лондон са наводнили пазара през януари и са повишили офертните цени до най-високото им ниво от 2008 г. насам, сочат данни на онлайн портала за недвижими имоти Rightmove, цитирани от Bloomberg.

Офертните цени в британската столица през първия месец на годината са нараснали с 3,6% спрямо декември до средно 480 890 паунда. На годишна база повишението е с 9,7% - най-сериозният годишен ръст от февруари 2010 г.

В национален мащаб цените са се покачили с 0,2% на месечна база, сочи статистиката. Отчетен е и годишен ръст от 2,4% до средно 229 429 паунда.

Броят на новите имоти, пуснати на пазара в Лондон, е нараснал с 29% спрямо януари 2012 г. Ако случващото се се превърне в тенденция, от Rightmove твърдят, че то би могло да подпомогне балансирането на предлагането и търсенето и да забави темпото на покачване на жилищните цени.

Търсенето в Лондон повиши цените на имотите, които през последната година са доста по-високи от тези в останалата част на страната, въпреки повишението на гербовия налог при сделките с луксозни имоти, включително и сделките, сключвани от фирми.

В отделен доклад Центърът за икономически и бизнес изследвания прогнозира, че цените на жилищата във Великобритания ще се повишат с 0,8% през тази година, а средните стойности ще достигнат 223 хил. паунда през 2014 г., надминавайки за първи път пика от 2007 г.

Според Rightmove новите продавачи в Лондон ще увеличат цените с 3% през тази година, което ще е по-малко от 6,8-те %, регистрирани през 2012 г. От компанията прогнозират, че във Великобритания като цяло цените и сделките с имоти ще се увеличат през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още