IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов рекорд на руския имотен пазар

През 2012 г. инвестициите са достигнали 8,6 млрд. долара след ръст през последното тримесечие от 42% на годишна база до 3,5 млрд.

16:12 | 18.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Нов рекорд на руския имотен пазар

Миналата година е била рекордна за пазара на инвестиции в руски имоти, като общият обем на сделките е достигнал 8,6 млрд. долара, или с 1,3% над нивата, отчетени през 2011 г., сочат данни на компанията за недвижими имоти Jones Lang LaSalle (JLL), цитирани от онлайн изданието Europe Real Estate.

В същото време компонентът на бизнес имотите в общия обем на инвестициите е намалял с 4,8% до 7,9 млрд. долара. През четвъртото тримесечие обемът на инвестициите е бил 3,5 млрд. долара, или с 42% над нивата през съответния отчетен период година по-рано. Предварителните прогнози за 2013 г. са, че обемът на инвестиции ще бъде около 7,5 млрд. долара.

"През последните две години руският пазар на инвестиции в имоти демонстрира положителна тенденция с по-високи нива на годишните обеми спрямо резултатите от преди кризата. Освен това стабилните макроикономически показатели, по-добрият инвестиционен климат като цяло и сравнително лесният достъп до финансиране продължават да привличат инвеститори. Сравнително по-високата доходност от първокласни имоти в Москва предлага сериозни преимущества спрямо други пазари в Европа. Интересът на инвеститорите продължава да е съсредоточен върху висококачествени ключови активи", отбелязва Олеся Дзуба от JLL в Русия.

Капиталовите потоци през миналата година са били по-диверсифицирани в сравнение с 2011 г. Офис сегментът е привлякъл 40,9% от общите инвестиционни обеми, достигайки исторически максимум от 3,5 млрд. долара. Нарастват и инвестициите в складове - с 34% спрямо 2011 г., достигайки 607 млн. долара.

Москва продължава да е най-предпочитаният пазар, като на нея се падат 88% от общия обем на инвестициите спрямо 69% през 2011 г.

Нараства делът на руските инвеститори - на тях се падат 78% от общите обеми в сравнение с 59% през 2011 г. Не стихват и интересът и активността на чужденците, но трябва да се отбележи, че местните играчи често са по-бързи при вземането на решения и имат по-лесен достъп до финансиране, което води до по-висока степен на сключените сделки при тях. 

"Очакваме положителните тенденции при инвестициите на руския пазар на имоти да се запазят през 2013 г. въпреки прогнозите за леко по-слаби обеми. Нестабилната икономическа обстановка в Европа и други глобални проблеми оказват въздействия върху инвестиционния пазар, но не е ясно в каква степен. Въпреки че активността на руските инвеститори ще продължи да се засилва, стабилните икономически показатели, по-високата доходност от първокласни имоти и достъпът до финансиране биха могли да привлекат и още повече чуждестранни инвеститори", посочва Дзуба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още