IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-строгите правила за банковия капитал удрят пазара на бизнес имоти на Острова

Очаква се да бъде ограничен достъпът до финансиране в регионите, където има най-голяма нужда от средства за строителство на бизнес имоти

12:28 | 17.01.13 г.
По-строгите правила за банковия капитал удрят пазара на бизнес имоти на Острова

Разходите на британските строители на бизнес имоти вероятно ще се увеличат сериозно и ще им се наложи да се откажат от много проекти извън Лондон заради новите по-затегнати капиталови правила на Острова, съобщава Financial Times.

Компании за имоти и банки, които все още кредитират сектора, предупреждават, че правилата, които ще задължат финансовите институции да заделят много повече капитал срещу кредитите, обезпечени с офиси и магазини, могат да помрачат изгледите за възтановяване на цените на бизнес имотите.

"В краткосрочен план новите правила ще имат непреднамерени и потенциално сериозни последици по отношение на достъпа до средства на някои регионални пазари - именно местата, където финансирането е най-необходимо", твърди Питър Косметатос, финансов директор на Британската имотна федерация.

Мерките са част от плана на Агенцията за финансови услуги да направи банките по-сигурни.

Всички банки във Великобритания трябва да преизчислят капиаловите буфери за заемите за бизнес имоти, освен ако не могат да докажат, че моделите им за определяне на степента на риск са точни и консервативни.

Процесът, който се очаква да увеличи разходите за кредитиране, вече се прилага и трябва да бъде финализиран преди банките да обявят резултатите си за първото полугодие през лятото.

Според Пол Коутс от Royal Bank of Scotland по-високите разходи вследствие на променените правила биха могли да понижат цените на имотите на всички места, с изключение на най-добрите активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още