IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хонконг ще засили продажбите на земя за строителство

Местните проведоха нов протест срещу недостъпните жилища

18:01 | 16.01.13 г.
Хонконг ще засили продажбите на земя за строителство

Хонконг планира да засили продажбите на държавна земя, за да охлади пазара на имоти, предаде Ройтерс.

Същевременно хиляди граждани обградиха сградата на местния парламент, като настояваха за оставки и призоваваха за по-сериозни мерки, за да може жилищата отново да станат достъпни за местните купувачи.

Нарастващите цени на имотите в Хонконг, които са сред най-високите в света, доведоха до масово разпространение на жилищата с размер на кибритени кутийки и оставиха много от жителите на града без шансове за собствен дом.

"Недостигът на земя сериозно възпира социалното ни и икономическо развитие и лишава хората от много възможности да започнат и разширят бизнеса си", коментираха управляващите, като отбелязаха, че в момента около 200 хил. чакат за държавно жилище.

Планира се повече земя да бъде презонирана, а за строителство да бъдат отворени и нови райони.

Очаква се на пазара през следващите 3-4 години да бъдат пуснати 67 хил. частни апартамента. Считано от 2018 г. в рамките на 5 години пък ще бъдат построени 100 хил. субсидирани държавни жилища. Те ще бъдат прибавени към 75т-е хил. жилища, чието строителство е планирано за следващите 5 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още