IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилват се продажбите на нови жилища в Китай

Купувачите се опасяват от нов ценови ръст

13:50 | 16.01.13 г.
Засилват се продажбите на нови жилища в Китай

През последните седмици продажбите на нови жилища в големите китайски градове се засилват, тъй като хората очакват цените да се повишат още повече, сочат нови данни, цитирани от агенция Xinhua.

Броят на новопостроените апартаменти, продадени в 54 от водещите градове в Китай, е нараснал със 103% на годишна база през първите 13 дни на 2013 г., достигайки 104 800 жилища, според изчисления на базираната в Хонконг агенция за недвижими имоти Centaline Group.

През първите две седмици на годината над 90% от 40-те големи градове, следени от China Index Academy, са отчели по-големи обеми на сделките с жилища в сравнение със същия период на 2012 г.

В редица градове, включително и Пекин, средната площ на жилищата, продавани седмично, се е увеличила почти двойно в сравнение с предходния период на миналата година, съобщиха от академията.

Пазарът на имоти в Китай се охлади, след като правителството въведе по-строги мерки за контрол на сектора през 2010 г., но през последните месеци показва признаци на съживяване. Причината за увеличението както при цените, така и при обема на сделките, се дължи от отстъпките, предлагани от строителите, мерките за приспособяване на държавната политика към новите условия и промените в очакванията на потребителите, твърдят експерти.

Благодарение на възстановяването на пазара от втората половина на миналата година общата площ на продадените нови жилища в 30 водещи града на Китай за цялата 2012 г. е достигнал 198 млн. кв. м или с 34,1% над нивата отпреди година, показват данните на Centaline Group.

Междувременно в изявление, цитирано от Ройтерс, министерството на земите и природните ресурси обяви, че темпото на ръст на цените на земята за жилища в Китай вероятно ще се ускори през тази година след отчетеното повишение през четвъртото тримесечие. Това подхранва основанията за очаквания ценови ръст при новите жилища.

Средната ценя на земята за жилищно строителство се е увеличила с 1,2% до средните 4 260 юана (740 долара)/кв. м за 105 града между октомври и декември спрямо третото тримесечие. През третото тримесечие бе отчетен ръст с 0,9%.

Експерти предупреждават, че нарастващите цени на земята могат да предизвикат спекулации на пазара на имоти в Китай, който се засили, след като миналата година централната банка понижи основния лихвен процент.

Достъпността на жилищата в страната е рекордно ниска и създава проблеми на Пекин, който от три години се опитва да успокои пазара на имоти, тъй като високите цени предизвикват социално недоволство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още